România a boicotat discursul ministrului rus Serghei Lavrov la OSCE. Luminița Odobescu a părăsit sala când Lavrov a luat cuvântul

Luminița Odobescu, ministrul de Externe al României. Foto: Luminița Odobescu @OfficialFacebook
Luminița Odobescu, ministrul de Externe al României. Foto: Luminița Odobescu @OfficialFacebook

Luminița Odobescu, ministrul român de Externe, a părăsit sala în cadrul reuniunii OSCE în momentul în care omologul său rus Serghei Lavrov a luat cuvântul.

Alături de Luminița Odobescu mai mulți miniștri de Externe aliați au părăsit sala. 

Reuniunea OSCE se desfășoară la Skopje, în Macedonia de Nord, sub controversa participării și a Federației Ruse, stat agresor și responsabil de invadarea Ucrainei.

De precizat că mai multe state au refuzat să participe.

Astfel, Polonia a refuzat să participe la următoarea reuniune a Consiliului de Miniștri al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) din cauza deciziei Macedoniei de Nord, țară care prezidează OSCE, de a invita delegația rusă condusă de ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Și țările baltice - Letonia, Estonia și Lituania -, alături de Ucraina, au decis să boicoteze summitul OSCE și nu s-au prezentat la reuniune.

 

Delir anti-occidental al lui Lavrov de la tribuna OSCE

 

"OSCE este pe cale să fie transformată în apendice al NATO şi UE. Să recunoaştem, organizaţia se află pe marginea prăpastiei şi se pune următoarea întrebare: mare are sens să se investească în revitalizarea ei?", a declarat Serghei Lavrov în faţa a zeci de omologi ai săi, într-un discurs virulent la adresa Occidentului şi Ucrainei.

Originile OSCE, amintește și Agerpres, datează de pe vremea Războiului Rece, când cele două blocuri politice inamice, occidental şi sovietic, au convenit să creeze o platformă de dialog între ele. La ora actuală, organizaţia numără 57 de participanţi.

În deschiderea consiliului anual al organizaţiei, preşedintele său în exerciţiu, ministrul afacerilor externe al Macedoniei de Nord, Bujar Osmani, a declarat că "Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este o insultă" la adresa valorilor Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel