„Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia, se precizează în comunicatul oficial de la finalul CSAT.
Până la F-35 așteptăm cele 32 de F-16
România a achiziționat recent 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, la un preț de 388 de milioane de euro, pentru a asigura tranziția către F-35.
Cele 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene sunt în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic.
În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6. Practic, țara noastră va avea trei escadrile de F-16.
Doar că resursa celor 32 de F-uri norvegiene e pe final, media fiind de 10 ani. Tocmai din acest motiv, achiziția de F-16 second hand a fost decisă în vederea efectuării tranziției către F-35 Lightning II.
Prima escadrilă de F-35 a României, după 2030?
General-maior dr. ing. Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, a făcut recent câteva referiri importante în ceea ce privește achiziția de către România a avioanelor de luptă de generația a V-a - F-35 Lightning II.
Totuși, șeful Direcției Generale pentru Armament amintește că programul de achiziție al F-35 e unul complex și va fi nevoie de investiții inclusiv în infrastructura militară.
„Achiziția F-16 e o etapă interimară până la realizarea avionului de generația a 5-a, adică F-35. Armata României își propune ca după 2030 să realizeze prima capabilitate operațională, prima escadrilă de avioane F-35. În acest sens e nevoie de demersuri complexe precum analize în ceea ce privește infrastructura, realizarea corecțiilor de infrastructură prin investiții, iar mai apoi achiziția care e și ea complexă ca derulare, dar și ca termen de livrare. De aceea e de dorit ca anul acesta sau la anul să facem demersuri pentru semnarea contractului pentru F-35”, a precizat, în luna martie, generalul-maior dr. ing. Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente.
În cadrul expoziției Black Sea Defense & Aerospace 2022 (BSDA), cea mai mare expoziție de tehnică militară din Europa de Est, gigantul american Lockheed Martin a discutat despre F-16 și F-35 cu redacția noastră.
La standul Lockheed Martin, producătorul american a prezentat atunci mai multă tehnică militară, dar de departe „vedeta” a fost o machetă ce reprezenta un F-35 Lightning II cu cocarda României. Oficialii Lockheed Martin au discutat cu atunci cu DefenseRomania despre perspective privind intrarea în serviciul Forțelor Aeriene Române a aeronavelor americane de generația a V-a.
În acest sens, Thomas Bill, fost pilot de F-16 Fighting Falcon și actualmente Capture Manager la compania Lockheed Martin, a explicat la BSDA 2022 că procesul de achiziție a F-35 e unul extrem de complex și de birocratic. Procesul durează minimum 5 ani.
„Din punctul meu de vedere și din discuțiile cu Guvernul României, F-16 pregătește drumul spre F-35. Pentru Forțele Aeriene Române, în momentul de față F-16 e o aeronavă de tranziție. Din discuțiile purtate cu Ministerul Apărărării din România am înțeles că resursa pentru F-16 Fighting Falcon va fi disponibilă încă aproximativ 15 ani, iar F-35 e planificat pentru următorii 10 ani. Deci va fi o suprapunere de 5 ani a celor două. Tranziția de pe F-16 pe F-35, pentru piloți, dar chiar și pentru personalul tehnic, se face foarte ușor și lin. Cred că e o decizie excelentă pe care Guvernul vostru a luat-o (n.r. - achiziționarea a încă două escadrile de F-16 Fighting Falcon din Norvegia)”, a precizat oficialul Lockheed Martin, în exclusivitate pentru DefenseRomania.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News