"Vom aproba astăzi legea propusă de către Ministerul Apărării Naţionale privind achiziţia a 32 de avioane F16 de la Guvernul norvegian. Este o lege prin care se asigură livrarea celor 32 de aparate de luptă în stare operaţională", a precizat Ciucă, la începutul şedinţei Executivului.
Premierul a precizat că este nevoie, în actualul context, de a acorda atenţie cuvenită întăririi capacităţii de apărare şi de răspuns a Armatei noastre.
,,Cred că este, de asemenea, important de subliniat că, dincolo de achiziţia acestor aparate, se dezvoltă şi capacitatea noastră în domeniul industriei de apărare pentru că facilităţile de mentenanţă şi modernizare se vor dezvolta şi se vor consolida în România", a adăugat premierul.
Guvernul României a aprobat, în ședința de joi, 16 iunie, proiectul de lege pentru realizarea capabilității operationale aeriene de tranzitie prevăzute în Concepția de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană, în cadrul programului ”Avion multirol al Forțelor Aeriene”, se precizează într-un comunicat de presă al MApN.
Conform proiectului, Guvernul României va atribui Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziție a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic inițial și a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii).
Avioanele vor fi livrate în stare operațională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziție, de minimum 10 ani, către avioanele de generația a V-a, ceea ce face ca achiziția avioanelor de la Guvernul Norvegiei să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două țări NATO aliate.
Achiziţia de avioane F-16 din Norvegia
La finalul lunii decembrie 2021, Ministerul Apărării Naționale a anunțat că a primit aprobarea Parlamentului pentru a iniția procedura de achiziționare a încă două escadrile de F-16, fiind alese F-urile norvegiene. Afacerea este una foarte bună, 354 de milioane de euro pentru 32 de avioane, plus 100 de milioane suport logistic.
Diferența față de F-urile portugheze e că avioanele norvegiene au resursa de zbor mai mică, dar suficientă pentru a le opera în următorii 10 ani, perioada de tranziție către aeronave de generația a V-a. În plus, avioanele F-16 din Norvegia vin în configurație M6.5.2, superioară celor portugheze.
Anterior, stiam că avioanele F-16 norvegiene vor începe să ajungă în țara noastră din luna octombrie a acestui an. Și, potrivit unui material privind înzestrarea forțelor armate, publicat la inceputul anului pe Trustul de Presă al MApN, „dacă totul se va desfășura conform planificărilor, la sfârșitul lui 2023, Forțele Aeriene române ar urma să aibă în componență o a doua escadrilă de F-16”.
Avioanele F-16 norvegiene vor veni într-un flux foarte mare. Marea provocare pe care o va avea România din acest moment va fi să reușească să pregătească piloți, operatori, tehnicieni pentru F-16 Fighting Falcon, proces care nu doar că e costisitor, dar care durează aproximativ un an sau doi și necesită implicarea statelor aliate.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News