România a anunțat când începe scoaterea din uz a F-16. Până la retragerea primelor F-uri vestea bună e că achiziția de F-35 e în calendarul stabilit

DefenseRomania Team |
Data publicării:
În imagine, F-22 Raptor ale SUA și un F-16 românesc în timpul unui antrenament comun cu Forţele Aeriene Române pe cerul României. Foto: U.S. Embassy
În imagine, F-22 Raptor ale SUA și un F-16 românesc în timpul unui antrenament comun cu Forţele Aeriene Române pe cerul României. Foto: U.S. Embassy

Aeronavele F-16 care sunt folosite de Forțele Aeriene Române pentru Serviciul de Poliție aeriană vor începe să fie scoase din uz în jurul anului 2034, cu finalizare în jurul anului 2040, potrivit unor informații dezvăluite de Ministerul Apărării Naționale, în cadrul unui breafing cu presa care a avut loc azi și la care a participat și DefenseRomania.

Informația a fost dată publicului în contextul în care MApN a anunțat că programul privind achiziția de avioane F-35 Lightning II este în linie dreaptă.

Astfel, Congresul SUA a transmis, pe 13 septembrie, notificarea cu privire la vânzarea către România a 32 de avioane F-35, în cadrul programului de înzestrare „Avion multirol de generația a V-a, F-35” – faza I, prin programul de asistență de securitate Foreign Military Sales (FMS).

Ministerul Apărării Naționale a postat în data de 28 august, pe site-ul propriu, la secțiunea Proiecte de acte normative aflate în procedură de transparenţa decizională, Legea pentru realizarea capabilității operaționale de apărare aeriană prevăzută în Concepția de realizare a capacității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a, în cadrul programului de înzestrare „Avion multirol de generația a V-a, F-35”, Faza I, și unele măsuri privind derularea contractelor Guvern-la-Guvern specifice Programului Foreign Military Sales.

Avioanele de luptă multirol de generația a V-a  F-35 vor deţine capabilităţile necesare conectării în cadrul sistemului integrat de apărare aeriană al NATO (NATINAMDS - NATO Integrated Air and Missile Defense System) și vor fi apte să  execute misiuni în cadrul operaţiilor întrunite, multinaţionale, în toate domeniile, pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi aliat.

 

Costul estimat al programului F-35 și scoaterea din uz a avioanelor F-16 începând cu 2034

 

2. Avion de l... (f-16-romania_13384100.jpg)

Avion de luptă de tip F-16 Fighting Falcon aflat în dotarea Forțelor Aeriene Române, pe Baza 86 Borcea. Foto: DefenseRomania

Costul estimat al programului este de 6,5 mld. USD pentru primele 32 de aeronave, inclusiv elemente de suport logistic inițial, acces permanent la lanțul global de suport al F-35 (Global Support Solution), servicii de instruire în SUA a piloților și tehnicienilor, costuri de dezvoltare și upgrade la ultima configurație în producție la momentul livrării.

Valoarea notificată Congresului SUA de către Departamentul de Stat aferentă unui program Foreign Military Sales Congres este determinată de către Guvernul SUA în baza procedurilor interne și poate depăși valoarea efectivă a achiziției, stabilită prin acordul de tip Letter of Offer and Acceptance (LOA). 

În cazul programului de achiziție a aeronavelor F-35 de către România a fost notificat Congresul SUA cu o valoare inițială mai mare, de aproximativ 7,2 miliarde de dolari. După aprobarea de către Congres, guvernele României și Statelor Unite vor semna contractul de tip LOA, achiziția de către partea română urmând a se realiza la valoarea estimată și aprobată de Parlamentul României de 6,5 miliarde dolari. 

Aeronavele F-16 care sunt folosite de Forțele Aeriene Române pentru Serviciul de Poliție aeriană vor începe să fie scoase din uz în jurul anului 2034, cu finalizare în jurul anului 2040, ne anunță MApN.

Tot în prima parte a decadei 2030 vor ajunge în țară și primele avioane de generația a 5-a F-35.

 

Câte F-16 are în prezent România? 

 

3. F-16 Fight... (f-16-romania_12549700.jpg)

F-16 Fighting Falcon ale României. Photo credit: Bogdan Pantilimon, Statul Major al Forțelor Aeriene via ROAF

În prezent România are o escadrilă completă formată din 17 avioane de luptă achiziționate din Portugalia.

Forțele Aeriene Române au recepționat, până în prezent, nouă din cele 32 care au fost achiziționate de România de la Regatul Norvegiei, împreună cu pachetul de bunuri și servicii aferent. Finalizarea recepției întregului lot este estimată pentru finalul anului 2025.

România a achiziționat recent la un preț foarte bun 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia. Costul a fost de 388 de milioane de euro iar avioanele vor asigura tranziția către F-35.

Cele 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene sunt în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic.

Cele 32 de avioane vor forma două noi escadrile.

Cele trei escadrile de F-16 pe care le va deține România vor asigura tranziția către avioanele de luptă F-35 Lightning II de generația a V-a, contract care urmează să se semneze în viitorul apropiat.

CITEȘTE ȘI: Câte F-16 Block 70 Viper țintește industria americană să construiască pe an. Un pilot slovac e impresionat: Viper se aseamănă cu F-35, radarul e aproape identic

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel