Programul de înzestrare ,,Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” are o valoare de 137 de milioane de euro și își propune dotarea forțelor navale române cu un sistem modern de instalații mobile, interoperabil cu navele care urmează să intre în dotarea Forțelor Navale și cu cele din dotarea altor state membre NATO.
„Dacă termenii lictației rămân așa, doar o companie va putea participa, iar aceasta vine cu un produs care nu este propus de niciunul dintre producătorii participanți la competiția pentru corvete și care nu îndeplinește cerințele operaționale ale Marinei românești pentru că nu este operațională în orice condiții meteo (all-weather), fiind doar o rachetă cu infraroșu”, a spus Didier Philippe, în exclusivitate pentru DEFENSE ROMÂNIA.
„În aceste condiții avem de-a face cu o competiție bazată pe un produs care nu va fi la bordul navelor și care nu îndeplinește toate cerințele operaționale. Am primit personal comentarii din partea domnului ministru Fifor și a domnului Ignat (Andrei Ignat, secretar de stat și șeful Departamentului pentru Armament – n.r.), care au spus că nu se poate ca Exocet și MBDA să nu facă parte din competiție, deci am încredere că forma finală a proiectului de lege ne va permite să participăm la o competiție corectă.”, ne-a mai precizat Didier Philippe.
MBDA are o propunere integrată pentru bateriile de coastă și corvete, racheta Exocet Block 3, de ultimă generație, care a fost testată în numeroase conflicte pe glob. Compania a vândut în ultimii ani peste 500 de rachete Exocet Block 3, dintre care a produs deja peste 400. Aproximativ 60 de corvete și fregate ale mai multor forțe navale au la bord acest tip de rachetă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News