Rolul României și pericolul unei noi recuceriri ruse a Insulei Șerpilor, prezentate Congresului SUA de experții români ai NSC

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din Ucraina
Foto: Ministerul Apărării din Ucraina

Think tank-ul românesc New Strategy Center a prezentat în SUA, unei delegații a Congresului american, studiul „The Strategic Importance of Snake Island”.

Publicitate

Amintim că ulterior New Strategy Center, în parteneriat cu think tank-ul american Center for European Policy Analysis (CEPA), a prezentat pe 27 septembrie, studiul „The Strategic Importance of Snake Island”, în cadrul CEPA Forum, eveniment care a avut loc în Washington, D.C., SUA, în perioada 27-29 septembrie 2022.

După eveniment, pe data de 28 septembrie, dar și 29 septembrie, echipa New Strategy Center a avut întrevederi cu Congresul Statelor Unite ale Americii în care a prezentat propriile evaluări și evoluții cu privire la regiunea Mării Negre în contextul războiului din Ucraina. Totodată, experții români au discutat și elemente ale studiului „The Strategic Importance of Snake Island”.

 

Sprijinirea Ucrainei și pericolul ca Rusia să recucerească Insula Șerpilor

 

2. -imagine fara descriere- (nsc-s_71721200.jpeg)

Întrevedere a experților NSC cu reprezentanți ai Congresului american. Foto: New Strategy Center

La întrevedere au fost prezenți și reprezentanți ai Ambasadei României la Washington. Discuțiile cu oficialii americani din Camera Reprezentanților s-au concentrat pe necesitatea continuării sprijinului acordat Ucrainei și respingerea atacului rus, pentru evitarea recuceririi de către forțele ruse de ocupație a Insulei Șerpilor și ocuparea coastei ucrainene a Mării Negre.

În discuțiile cu partea americană, a fost prezentat rolul României în regiune, inclusiv în susținerea exportului de cereale ucrainene, amintind că peste 4 milioane de tone de cereale au fost exportate prin porturile românești de la Dunăre și Marea Neagră. 

Libertatea de navigație și siguranța navelor în contextul amenințării majore reprezentată de minele de război, au fost și ele dezbătute. Nu în ultimul rând, experții New Strategy Center au prezentat aliaților americani potențialul energetic al României în zona offshore a Mării Negre, precum și posibilitatea de a exporta gaze către țările aflate sub presiunea șantajului rus, cu precădere Republica Moldova.

În acest sens New Strategy Center a subliniat necesitatea sprijinului militar continuu din partea SUA și a celorlalți aliați din NATO pentru a consolida postura de apărare a flancului estic ș ia contracara operațiunile de război hibrid desfășurate de Rusia.

 

Experții români ai New Strategy Center au avut întrevederi la cel mai înalt nivel al Congresului SUA. Situația energetică, a fost și ea un punct important al prezentărilor

 

3. -imagine fara descriere- (george-scutaru-andrei-muraru_96521100.jpeg)

George Scutaru, CEO New Strategy Center și E.S. Andrei Muraru, Ambasadorul României în SUA, în timpul unei întrevederi cu o delegație a Congresului american. Foto: NSC

Experții români s-au întâlnit de asemenea cu senatorul american James Lakford, membru al Comitetului pentru Energie, dar și cu congresmanul Thomas Souzzi, înalt oficial american cu o vastă pregătire în cadrul comisiilor de afaceri externe și apărare. 

Aceste probleme au fost discutate și cu congresmanii americani Robert Aderholt și John Moolennar, ambii membri ai Comitetului Camerei Reprezentanților pentru Credite, una din cele mai influente comisii ale Congresului în ceea ce privește bugetul SUA.  

Discuții au avut loc și cu congresmenul Tim Walberg, membru al Comitetului pentru Energie. În cadrul acestei întrevederi s-a discutat nu doar despre exploatarea gazelor din Marea Neagră, dar și perspective privind cooperarea româno-americană în sectorul energiei nucleare, precum și dezvoltarea reactoarelor 3 și 4 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă.  

Întrevederile au reprezentat o bună oportunitate de a prezenta părții americane perspective privind securitatea în regiunea Mării Negre, dar și potențiale efecte negative ale războiului din Ucraina asupra canalelor de navigație

Pe zona militară, experții români au avut o întrevedere și cu Patrick Flood, consilier militar al congresmanului Don Bacon.

La toate aceste întrevederi, alături de echipa New Strategy Center, a participat și E.S. Andrei Muraru, Ambasadorul României la Washington, care a facilitat interacțiunea dintre oficialii americani și experții români. Ambasadorul român a subliniat necesitatea adoptării în Congresul american a unui set de măsuri legislative pentru stabilirea strategiei SUA în regiunea Mării Negre.

Din partea New Strategy Center au participat George Scutaru, CEO New Strategy Center, Dr. Antonia Colibășanu, Senior Associate Expert, NSC și Senior Geopolitical Analyst, Geopolitical Future, și Izel Stănculescu-Selim, Program Director, NSC.

CITEȘTE ȘI: Recucerirea Insulei Șerpilor de către Rusia - consecințe majore pentru România care poate deveni furnizor energetic inclusiv pentru Europa de Est

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel