Armata spaniolă va aduce un radar TPS-43, care va fi integrat în Sistemul NATO de apărare antiaeriană şi antirachetă.
De asemenea, infanteria marină a Statelor Unite va instala un radar de tip TPS-80, care poate detecta ţinte cum sunt rachete de croazieră sau avioane pilotate de la distanţă.
Cele două sisteme vor asigura descoperirea, urmărirea şi identificarea ţintelor aeriene care evoluează în estul Ucrainei şi în bazinul central-vestic al Mării Negre şi vor îmbunătăţi apărarea aliată integrată.
Virgil Bălăceanu: Cele două radare vor completa radarele Armatei Române
Radarele României sunt mai performante decât sistemele care vor fi aduse, ”în sensul în care sunt radare de mare putere, de mare adâncime. Fie că vorbim de varianta statică TPS-117, fie că vorbim de varianta mobilă, TPS-77, acestea au o bătaie până la vreo 470 de km și acoperă bine spațiul Mării Negre”, arată generalul Virgil Bălăceanu, la Digi24.
Foto: Radar mobil TPS-77, sursă foto: Departamentul pentru Armamente
În opinia acestuia, rolul celor două radare va fi cel de a asigura supravegherea spațiului aerian în jurul unor obiective militare foarte importante, precum aeroportul de la Kogălniceanu.
”Ele nu sunt radare de mare putere. Radarele TPS-80 sau TPS-43 sunt radare pentru acțiuni la nivel tactic, pentru protecția prin supraveghere-cercetare a spațiului aerian, în vederea protejării unei forțe militare.
Americanii au elemente din Divizia 101, dislocate în Dobrogea. Radarele sunt eficiente și pentru cercetarea spațiului aerian din zona aeroporturilor, iar aeroportul de la Kogălniceanu este foarte important”, explică Virgil Bălăceanu.
Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici: Android (Magazin Play) iOS (App Store)
Suplimentare la altitudini medii și mici
Foto: Radar fix TPS-117, aflat în dotarea Armatei Române
”Ceea ce se aduce acum este o suplimentare mai ales pentru înălțimile mici și medii, pentru a avea o mai bună protecție a unor grupări de forțe sau a aeroporturilor.
Sistemul de supraveghere-cercetare-avertizare timpurie, cunoscut și ca Sistemul de Radare, al Forțelor Aeriene române este complet și este integrat în sistemul (de radare n.r.) NATO.
Este nevoie de așa ceva, dar asta nu are nicio legătură cu o ofensivă împotriva F. Ruse de pe teritoriul României”, asigură generalul Bălăceanu
Trebuie spus că misiunile aliaților NATO de recunoaştere, pentru stabilirea locurilor optime de amplasare a radarelor, au fost deja făcute în ţara noastră, de comun acord cu autorităţile militare române.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News