Analiza, elaborată de Arash Sfar expert în afaceri în Asia de Vest, consideră că discuția repetată a cercurilor media israeliene despre problema normalizării relațiilor cu Arabia Saudită în ultima vreme este o încercare de a exporta o realizare media pentru prim-ministrul Benjamin Netanyahu și partidul Likud, astfel încât să poată distrage atenția opiniei publice de la problemele și provocările interne ale noului guvern israelian și nu înseamnă neapărat apariția unor noi evoluții care ar putea schimba geografia politică a regiunii.
Arabia Saudită este văzută ca o țară care nu se poate normaliza ușor ca Emiratele Arabe Unite, iar această problemă nu este neapărat legată de problemele sale interne ci mai degrabă de rolul de aşa-zis lider în lumea arabă pe care Arabia Saudită îl pretinde.
Saffar a explicat că poziția Arabiei Saudite în problema normalizării nu este suficient de flexibilă, ca și pozițiile altor țări, întrucât saudiții au declarat că înființarea unui stat palestinian independent cu capitala în Ierusalimul de Est este o condiție prealabilă pentru normalizarea relațiilor cu Tel Aviv-ul.
Importanța acestei condiții constă în faptul că Riad-ul a redactat inițiativa care a fost lansată în 2002, care a fost inițial numită "Inițiativa de pace a Regelui Abdullah", iar ulterior cunoscută sub denumirea de "Inițiativa de pace arabă", după aprobarea sa de către Liga Statelor Arabe.
Prin urmare, analiza constată că Arabia Saudită are mai multe restricții decât Emiratele și orice altă țară din lumea arabă pentru a stabili relații cu statul evreu, pentru că Riad-ul este cel care a înaintat această inițiativă.
Arabia Saudită nu are ostilitate față de entitatea sionistă, iar relațiile de securitate și cooperarea în domeniul informațiilor dintre ele vor continua, “dar acest lucru nu va însemna stabilirea de relații diplomatice bilaterale".
Saffar a recunoscut existența unei potențiale presiuni din partea administrației americane pentru a produce o schimbare în relațiile dintre Arabia Saudită și Israel, dar a adăugat că aparatul de politică externă saudită va încerca să nu renunțe la principiile politicii sale externe. În ultimii ani, instrumentele americane de presiune asupra Arabiei Saudite nu au funcționat la fel de bine ca înainte, iar Riadul și-a putut crește puterea de manevră prin politicile pe care le-a adoptat.
De partea cealaltă, dacă Netanyahu și partidul Likud vor să se îndrepte spre normalizarea relațiilor cu Arabia Saudită, chiar și făcând concesii în problema palestiniană, aceștia se vor confrunta cu obstacole interne la Tel Aviv.
"Guvernul, care tinde spre extrema dreaptă și reprezintă viziunea extremă sionistă, nu va permite nicio mișcare a partidului Likud în acest context, iar dacă acest partid face vreo concesiune, există posibilitatea ca executivul să se prăbușească și căderea cabinetului ar pune capăt și carierei politice a lui Netanyahu", concluzionează analistul iranian.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News