Riscă Biden să se războiască cu Iranul pentru o strâmtoare? De ce este atât de importantă strâmtoarea Ormuz?

Foto: Portavionul USS-Nimitz, US Navy / harta Orientului Mijlociu / wikipedia
Foto: Portavionul USS-Nimitz, US Navy / harta Orientului Mijlociu / wikipedia

Actuala administrație americană continuă politica guvernării Trump și menține sancțiuni dure împotriva Iranului.

Se spune că membrii Marinei SUA nu au vrut să o facă, dar nu au putut refuza ordinul. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, militarii din Marina SUA au fost nevoiți să patruleze cu nave comerciale private, care erau vizate de atacurile inamice la fel de des ca și navele de război armate. Naziștii au scufundat sute de astfel de nave, ucigând două mii de marinari americani. Aceasta a fost ultima dată când americanii și-au staționat forțele armate pe nave comerciale private.

Acum, americanii trimit forțe armate pentru a apăra navele comerciale, dar operațiunea va fi cu totul alta decât cea din al Doilea Război Mondial.

 

Escaladare semnificativă

 

Președintele american Joe Biden a trimis 3.000 de pușcași marini în Golful Persic pentru a apăra navele comerciale de la marina iraniană, deși încă nu este clar ce nave și în ce număr vor fi dislocate.

„Americanii nu și-au mai dislocat pușcașii marini pe vase comerciale de la războaiele mondiale. De aceea, se vorbește despre această mișcare ca fiind o escaladare semnificativă”, a declarat Trita Parsi, vicepreședinte executiv al Quincy Institute for Responsible Government, într-un interviu pentru Democracy Now.

„Este cu adevărat ciudat de ce suntem dispuși să riscăm posibilitatea ca Statele Unite să intre în război pentru a realiza lucruri care au atât de puțin sens pentru pace și stabilitate sau pentru interesele americane în regiune”.

Marina SUA a numărat douăzeci de cazuri în ultimii doi ani în care Gărzile Revoluționare iraniene au hărțuit, în unele cazuri au atacat sau au reținut nave comerciale.

Prin urmare, Marina SUA a numit Iranul o „amenințare clară la adresa securității căilor maritime și a economiei globale”.

În cea mai mare parte, Teheranul nu neagă implicarea sa în atacurile asupra navelor, dar își justifică comportamentul ca o „luptă împotriva contrabandei cu petrol” sau că acționează pe baza unei hotărâri judecătorești.

 

De ce este atât de importantă strâmtoarea Ormuz?

 

Strâmtoarea Ormuz se află în apele teritoriale ale Iranului și Omanului, care în cel mai îngust punct al său are doar 33 de kilometri lățime. Lățimea benzii de transport în ambele direcții este de numai 3 kilometri.

Prin strâmtoarea Ormuz sunt nevoite să tranziteze toate navele care părăsesc Golful Persic spre Oceanul Indian. Este una dintre arterele cheie ale lumii, prin care trece aproximativ o cincime din totalul petrolului extras.

Așa cum remarca și purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, menținerea securității în strâmtoarea Ormuz reprezintă un semnal nu doar pentru Iran, ci și pentru aliații Washingtonului, care sunt astfel asigurați că SUA ia în serios amenințările Teheranului. ”Acesta este un punct sensibil pentru Orientul Mijlociu care are implicații comerciale globale. Trebuie să ne asigurăm că ne putem apăra interesele și interesele aliaților și partenerilor noștri”, arată Kirby.

 

Care e situația de securitate din zonă

 

Iranul a răspuns echipând marina sa cu drone și rachete.

Ramintim că, pe 5 iulie, potrivit Pentagonului, marina iraniană a încercat să sechestreze două petroliere în largul coastei Omanului, trăgând asupra unuia dintre ele, înainte ca un distrugător american să intervină. La câteva zile după incident, Iranul a doborât o dronă militară americană despre care a spuns că se afla într-o misiune de spionaj asupra teritoriului său, dar Washingtonul a spus că aeronava a fost vizată în spațiul aerian internațional într-un „atac neprovocat”.

După incidentul cu drona, președintele american Donald Trump a anulat un atac aerian de represalii cu câteva minute înainte ca acesta să fie lansat. Ar fi fost prima dată când Statele Unite ar fi bombardat Iranul în decenii de ostilitate, arată Reuters.

Situația este departe de a se calma, după ce, în iulie, americanii au mutat în zona Golfului Persic avioane de luptă F-35, F-16 și A-10 împreună cu distrugătoare și plănuiesc să le folosească pentru a patrula strâmtoarea Ormuz.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel