Grupul german Rheinmetall a făcut un nou pas către construirea unei noi fabrici ce va produce obuze de artilerie calibrul 155 mm în Lituania, transmite vineri Agerpres.
Proiectul face parte din inițiative mai ample susținute de Uniunea Europeană pentru a susține industria de apărare, inclusiv prin facilități suplimentare de producție a muniției.
Compania germană şi guvernul lituanian au semnat vineri un acord de închiriere pentru o proprietate cu o suprafaţă de 340 de hectare în oraşul Baisogala şi un contract privind achiziţionarea de muniţii calibrul 155 mm.
Autorităţile de la Vilnius au declarat că fabrica ar urma să-şi înceapă activitatea la jumătatea lui 2026 şi va produce zeci de mii de obuze pe an. Facilitățile includ ”o secție de fabricare a proiectilelor și o linie de încărcare și asamblare”, adică inclusiv montarea componentelor finale, inclusiv focosul.
Rheinmetall intenţionează să investească aproximativ 180 de milioane de euro în noua fabrică şi să creeze 150 de locuri de muncă.
Compania a confirmat în primăvara acestui an planurile de a construi o fabrică de muniţii de artilerie în Lituania şi a semnat o scrisoare de intenţie cu guvernul de la Vilnius. Parlamentul lituanian a adoptat câteva amendamente legislative pentru a facilita investiţiile în companiile din industria apărare.
''Nu am niciun dubiu că acest proiect va fi implementat cât mai rapid posibil în lumina creşterii cererii de muniţii în Europa şi NATO'', a declarat şefa executivului lituanian Ingrida Simonyte după semnarea acordurilor.
Grupul Rheinmetall este deja activ în Lituania şi din vara lui 2022 operează un centru de mentenanţă împreună cu contractorul KNDS.
Muniții și pulberi în România
Amintim că, în România, va fi ridicată cea mai mare fabrică de pulberi din Europa de Est, în parteneriat cu compania de stat Romarm.
Proiectul din România va beneficia și de o finanțare de 47 de milioane de euro prin programul european ASAP, o inițiativă mai amplă a Uniunii Europene, care alocă 500 de milioane de euro pentru creșterea capacităților de producție a muniției în Euro
Proiectul vizează producerea de pulberi pentru muniție, contribuind la independența strategică a României în acest sector. Ministrul Economiei, Radu Oprea, a anunțat că fabrica va produce „cea mai eficientă pulbere din lume” și că lucrările sunt în fază pregătitoare.
Proiectul fabricii de pulberi cu Rheinmetall va fi realizat la Victoria, unde există facilități similare înainte de 1990, care vor fi extinse și, evident, modernizate.
Ministerul Economiei a demarat procedurile pentru deblocarea a 118 milioane de lei, fonduri alocate exproprierilor unor terenuri necesare extinderii perimetrelor în jurul viitoarei Fabrici de Pulberi din orașul Victoria. Fabrica de pulberi se va întinde pe o suprafață de 370 de hectare (de cinci ori mai mult decât actuala Fabrică de Pulberi) și ar urma să fie gata la 2 ani și jumătate după aprobarea Hotărârii de Guvern.
De asemenea, în România mai activează Uzina de Produse Speciale (UPS) Dragomirești, unde se produce muniție medie și mare. Azi Uzina operează la capacitate maximă, în trei schimburi și nu de puține ori inclusiv în weekend-uri.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News