Bundeswehr are nevoie de obuze de 155 mm și semnează un contract-gigant cu Rheinmetall. O parte din comandă merge direct în Ucraina

foto: Rheinmetall
foto: Rheinmetall

Producătorul german Rheinmetall a primit, săptămâna trecută, cea mai mare comandă din istoria companiei: un acord cu Germania pentru muniție de artilerie de 155 mm, în valoare de până la 8,5 miliarde de euro. Obuzele vor merge în depozitele Armatei germane pentru a reface stocurile, dar o parte din comandă vizează înzestrarea Ucrainei și altor aliați cu muniție de artilerie. 

Artileria rămâne o componentă esențială în dimensiunea terestră a războiului. Experiența conflictului din Ucraina arată cererea imensă de muniție de artilerie.

Capacitatea de producție disponibilă în lumea occidentală nu este concepută pentru aceste cantități, așa că Germania - ca și alte țări – plănuiește să achiziționeze cantități mari pe o perioadă mai lungă de timp.

În acest sens, gigantul german din industria de apărare a anunțat într-un comunicat că un contract-cadru pentru muniție a fost semnat pe 20 iunie, la Koblenz, de Annette Lehnigk-Emden, șefa structurii pentru Armamente din Bundeswehr (Oficiul Federal pentru Echipamente, Tehnologia Informației și Asistență - BAAINBw)  și reprezentanții Rheinmetall.

În comandă sunt implicate și Olanda, Estonia și Danemarca.

Rheinmetall va realiza în fabrica din Unterluess (Saxonia Inferioară) întreg lanțul de producție pentru muniția de artilerie, ceea ce îi va permite să furnizeze tot ”kit-ul” de muniție într-o singură facilitate - la Unterluess vor fi produse proiectilul, fitilul, încărcătura explozivă și încărcătura de propulsie care propulsează proiectilul.

Inițial, fabrica de la Unterluess va avea o capacitate anuală de 100.000 de proiectile, dar din al doilea an de producție cantitatea va crește până la 200.000 pe an.

„Comanda este destinată în primul rând să crească stocurile forțelor armate germane și ale aliaților săi și să sprijine Ucraina în lupta sa defensivă”, a adăugat producătorul. Rheinmetall nu a dezvăluit și cantitatea de obuze de artilerie la comandă, dar a menționat că livrările sunt de așteptat să înceapă la „începutul anului 2025”.

La un nivel global, Rheinmetall s-a angajat să producă 700.000 de obuze de artilerie și 10.000 de tone de pulbere în unitățile de producție ale companiei din Germania, Spania, Africa de Sud, Australia și Ungaria începând cu 2025.

Cu toate acestea, țintele de producție ale Rheinmetall rămân oarecum în urma planurilor SUA, deoarece Washingtonul țintește o producție de 100.000 de obuze de 155 mm pe lună în 2025, notează BreakingDefense. Pentru a atinge acest obiectiv, armata SUA și-a deschis unitatea de producție Universal Artillery Projectile Lines în Mesquite, Texas, în luna mai.

În același timp, este adevărat că Rheinmetall nu este singurul producător important de muniție din Europa care își crește producția.

Mai multe companii europene, francezii de la Eurenco sau grupul norvegiano-finlandez Nammo intenționează să își crească exponențial capacitățile de producție, în anii următori, inclusiv cu fonduri europene derulate prin programul ASAP.

Amintim că, în parteneriat cu nemții de la Rheinmetall, în România va fi ridicată cea mai mare fabrică de pulberi din Europa de Est

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel