Politicile lui Viktor Orban sunt aprobate și de o parte dintre români, dar aceștia trebuie să știe și care sunt rezultatele măsurilor guvernului ungar care alege gazul rusesc sau fabricile Chinei de baterii, în detrimentul sprijinului Uniunii Europene.
Economia Ungariei s-a redus cu 0,7% în trimestrul al treilea. A fost a doua scădere consecutivă a PIB-ului, iar țara a intrat în recesiune. Acest lucru se datorează cererii slabe din sectoarele auto, electronice și farmaceutice, care domină producția industrială a țării.
Din cele 6,3 miliarde de euro înghețate de Bruxelles din cauza preocupărilor legate de statul de drept, Budapesta va pierde definitiv 1,04 miliarde de euro, întrucât această sumă trebuia distribuită până la sfârșitul acestui an. Suntem pe 31 decembrie și Budapesta nu mai poate face nimic.
Ungaria pierde, de asemenea, un milion de euro pe zi din banii UE din cauza tratamentului ilegal al solicitanților de azil.
Pierderile totale datorate tratamentului solicitanților de azil în acest an se ridică la 200 de milioane de euro. De asemenea, Curtea de Justiție a UE a amendat țara cu 200 de milioane de euro în iunie pentru încălcarea regulilor de azil și ignorarea hotărârilor sale anterioare.
Banii de la UE, vitali pentru Ungaria. România trebuie să fie atentă
În total, 19 miliarde de euro rămân blocate pentru țară din fondurile de redresare post-pandemie și din alte resurse ale UE.
Înghețarea banilor de la UE a lovit Ungaria într-un moment în care guvernul are puțin spațiu de manevră. Deficitul bugetar în acest an se ridică la peste 4,5% din PIB. Acest lucru crește tensiunile politice, scrie FT.
Economia ungară este blocată fără banii europeni, o perspectivă de care trebuie să se pregătească și România.
În următorii 10-15 ani, țara noastră va trebui să să se descurce fără fonduri UE, întrucât se presupune că până atunci investițiile cu bani europeni vor antrena creștere economică.
Lucrările de infrastructură sunt un mare plus pentru dezvoltarea economică, însă există sute de proiecte inutile, gândite doar pentru a toca bani. Spre exemplu, lipsește oportunitatea construirii a zeci de săli de sport sau parcuri în zonele rurale, întrucât comunitățile rurale au nevoie de un alt tip de investiții, orientate către tehnologizare.
Ungaria, poticnită din criză în criză
Budapesta și Bruxelles-ul nu sunt dispuse să se cedeze asupra a ceea ce consideră că sunt chestiuni cheie, inclusiv măsurile anticorupție, independența justiției și tratamentul acordat de Ungaria minorităților și solicitanților de azil.
Cele două părți au timp până la jumătatea lunii ianuarie pentru a conveni asupra unui plan fiscal de compromis pentru 2025 până în 2028.
În bugetul țării pentru anul viitor, majoritatea investițiilor și cheltuielilor sociale finanțate de UE au fost anulate.
Acest lucru a dat muniție opoziției care acuză guvernul de starea proastă în care se află spitalele, instituțiilor de îngrijire a copiilor și clădirile sau gările care nu au fost reparate de zeci de ani.
Ministrul Economiei, Márton Nagy, a recunoscut că guvernul nu poate umple complet golul cauzat de lipsa de finanțare din partea UE.
„De ani de zile ne-am împiedicat de la criză la criză – covid, criză energetică, război, acum slăbiciunea economiei germane. Știm cu toții că veniturile fiscale lipsesc, așa că trebuie să le suplinim”, a adăugat el. El insistă că guvernul nu va cheltui prea mult. În loc să folosească fonduri guvernamentale de stimulare, el a propus să se permită oamenilor să folosească economiile din fondurile private de pensii pentru a cumpăra sau renova bunuri imobiliare, fără taxe. Scopul măsurii este creșterea cererii slabe.
Între timp, Orbán pariază că investitorii din Asia ar putea umple golul. Investițiile chineze în Ungaria au crescut în ultimii ani, dar puțini economiști cred că pot compensa pe deplin lipsa de finanțare de la Bruxelles.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News