Rezerva calificată, noua soluție adoptată de industria de apărare franceză

Cătălin Costea |
Data publicării:
Linia de producţie a obuzierelor Caesar de la uzina companiei Nexter Systems din Roanne. Sursa foto: Nexter.
Linia de producţie a obuzierelor Caesar de la uzina companiei Nexter Systems din Roanne. Sursa foto: Nexter.

Odată cu creșterea cererii de echipamente militare, oficialii francezi din domeniul apărării au în vedere consolidarea forței de muncă prin mobilizarea „rezerviștilor industriali” experimentați.

În cadrul inițiativei RID (Defense Industrial Reserve) din Franța, acești profesioniști remunerați vor sprijini deja doi producători autohtoni de vehicule blindate, ARQUUS și KNDS France, timp de 10 zile pe an  în următorii cinci ani, cu posibilitatea de prelungire, după cum rezultă din cele două acorduri de parteneriat semnate pe 12 noiembrie 2024.

Așa cum arată și denumirea sa, RID face parte din măsurile de mobilizare a economiei de război franceze în cazul unei crize majore, dar în prezent va fi utilizat pentru consolidarea capacității industriei de armament naționale și europene aflate în criză în urma izbucnirii războiului din Ucraina și a sprijinului sistematic acordat țării agresate.

În mod obișnuit, “rezerviștii industriali” trebuie să dețină naționalitate franceză și abilități relevante pentru desfășurarea unei plaje largi de operațiuni tehnico-organizatorice, inclusiv în domeniul calității produselor finite.

Se consideră că, până în 2030, RID va atrage participarea a nu mai puțin de 3.000 de rezerviști în rândul forței de muncă din industria de apărare, atât în zona privată, cât și în companiile de stat. Astfel, sistemul RID va reprezenta un adevărat liant pentru baza industrială de apărare autohtonă prin creșterea capacității companiilor franceze de a răspunde cererii globale de echipamente militare.

Cu 5.000 de companii și 400.000 de locuri de muncă în sectorul apărării (inclusiv 165.000 de locuri de muncă directe în sectorul armamentului), industria franceză reprezintă mai mult de 25% din capabilitățile europene din acest domeniu.

Însă problema forței de muncă din industria de apărare a fost întotdeauna una delicată, în special din cauza variațiilor foarte mari ale cererii pe o piață extrem de competitivă și cu concurenți atât privați, cât și de stat sau micști.

Pentru aceasta, se încearcă diferite soluții în toate țările. Spre exemplu, Bartlett Maritime, o corporație americană creată în 2019 în principal pentru a ajuta la remedierea deficitului de submarine al Marinei SUA, utilizează conceptul de rotație a forței de muncă, crescându-și astfel baza de selecție calificată în detrimentul continuității în activitate a angajaților

Marea Britanie se sprijină, de asemenea, pe “angajații de urgență” într-un mod similar cu sistemul francez RID. Directorul de soluții pentru clienți al Guidant Global și veteran al armatei britanice, Joel Forrester, a dezvăluit că apelarea la “lucrătorii contingenți” oferă în mod rapid personal cu înaltă calificare bazei industriale de apărare.

„[Aceștia] dețin abilități care de multe ori lipsesc forței de muncă permanente”, a declarat Forrester, în timp ce estimările arată că, în următorii patru-cinci ani, 50% din forța de muncă va fi formată din lucrători ocazionali bine calificați.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel