Revolte în Iran, cel puțin 41 de morți. Președintele Raisi cere măsuri și mai dure, trei ambasadori străini convocați de Teheran

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul iranian de Externe i-a convocat pe ambasadorii Marii Britanii, Norvegiei şi Suediei pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de atitudinea acestor ţări faţă de protestele legate de moartea în arest a tinerei Mahsa Amini, care s-au soldat până în prezent cu 41 de morţi - transmite Agerpres, care citează EFE.

Ambasadorul britanic, Simon Shercliff, a fost convocat sâmbătă din cauza prezenţei la Londra a unor media în limba farsi ostile, a anunţat duminică agenţia de presă Fars. Aceste instituţii media au incitat protestele cu ştirile lor şi au contribuit la răspândirea tulburărilor în Republica Islamică Iran, potrivit Fars.

Londra găzduieşte o parte din mass-media de opoziţie a regimului iranian, cum ar fi televiziunea Iran International, notează EFE.

Ambasadorul Norvegiei în Iran, Sigvald Tomin Hauge, a fost, de asemenea, convocat sâmbătă, în legătură cu declaraţiile făcute de preşedintele Parlamentului norvegian, Masud Gharahkhani, de susţinere a protestelor, ceea ce Teheranul a considerat a fi interferenţe în afacerile interne ale Republicii Islamice.

La rândul său, ambasadorul suedez Mattias Lentz a fost convocat în legătură cu ''atacul unor elemente ostile asupra ambasadei iraniene din Stockholm'', în timp ce ''poliţia ţării nu a luat măsurile de securitate prevăzute în Convenţia de la Viena".

 

Iranul a acuzat SUA că încearcă să îi încalce suveranitatea



În plus, Iranul a acuzat SUA că încearcă să îi încalce suveranitatea după ce Washingtonul a autorizat companiile de tehnologie să îşi extindă serviciile în ţara persană ca răspuns la restricţiile la internet impuse de Teheran pentru a limita protestele.

''Încercările de a încălca suveranitatea Iranului nu vor rămâne fără răspuns'', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Naser Kanani.

Amini, în vârstă de 22 de ani, a fost arestată pe 13 septembrie de către aşa-numita poliţie de moravuri din Teheran, pe motiv că nu purta corect vălul islamic, şi a fost dusă la o secţie de poliţie pentru "o oră de reeducare". Ea a murit pe 16 septembrie într-un spital unde a ajuns în comă, după ce a suferit un atac de cord, pe care autorităţile l-au pus pe seama unor probleme de sănătate, lucru pe care familia îl respinge.

După aflarea veştii morţii sale, în Iran au izbucnit proteste şi, de atunci, au avut loc demonstraţii repetate în întreaga ţară şi ciocniri puternice cu forţele de securitate.

Calificând protestele drept "revolte", preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, a cerut sâmbătă forţelor de ordine să acţioneze "cu fermitate" împotriva celor care subminează securitatea şi pacea ţării şi a poporului". Într-un comunicat, el a subliniat "necesitatea de a face distincţia între demonstraţii şi perturbarea ordinii şi securităţii publice".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel