,,Este vorba despre crearea unei baze pe termen lung, fireşte, nelocuită, însă vizitată. Practic, este vorba despre tranziţia către sisteme robotizate, către avataruri care în curând vor duce la îndeplinire sarcini pe suprafaţa Lunii'', a declarat Rogozin citat de site-ul de propagandă al Moscovei, Sputnik.
Directorul Roscosmos a anunţat că prima aselenizare a unui cosmonaut rus este programată pentru anul 2030, deşi nu a specificat de cât timp ar putea fi nevoie să se ajungă de la primele zboruri cu echipaj către Lună până la înfiinţarea bazei selenare.
Rogozin a declarat totodată că programul selenar rus este mai ambiţios în comparaţie cu ceea ce au realizat Statele Unite în anii '60 şi '70.
Revenirea la un vis sovietic
În anii 1960, Serghei Korolev, părintele programului spațial sovietic, a fost unul dintre primii lideri ai industriei spațiale din URSS, care a pus problema construirii unui avanpost pe termen lung pe suprafața Lunii. În 1960, în urma primelor succese sovietice în trimiterea de sonde fără pilot la Lună, Korolev a publicat un articol în Pravda, publicația oficială a Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. În articol, Korolev a subliniat în termeni generali planurile sale de explorare a spațiului, inclusiv expediții lunare: ,,Posibilitatea explorării directe a Lunii provoacă un interes deosebit, mai întâi prin aterizarea sondelor științifice automatizate. .. și mai târziu prin modalități de trimitere a cercetătorilor și construirea unei stații științifice locuibile pe Lună ", se arată într-un articol mai amplu al russianspaceweb.
Între 1962 și 1974 , URSS a elaborat proiectul Zvezda, care prevedea instalarea unei baze permanente pe Lună înaintea americanilor. Aceasta trebuia să găzduiască 12 persoane și să fie alimentată de un reactor nuclear.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News