În perioada 29-30 noiembrie, Bucureștiul va găzdui pentru prima dată reuniunea formală a miniştrilor afacerilor externe a statelor membre NATO.
Evenimentul se profilează a fi unul extrem important pentru România și pentru statele din Flancul Estic al Alianței. De asemenea, vor fi invitați miniștri de externe din Ucraina, Republica Moldova și ai statelor din Balcani.
Prezența oficialilor statelor din imediata vecinătate a graniței NATO reprezintă un semnal ”esențial în momentul în care ne aflăm”, este de părere Cristian Diaconescu.
Vecinii NATO trebuie sprijiniți mai mult decât cu ajutoare umanitare
Reuniunea este un bun prilej pentru a stabili un set de măsuri care să contracareze acțiunile de destabilizare de pe teritoriul vecinilor NATO, fie că este vorba de acțiunile prelungite de protest de la Chișinău sau de diversele tensiuni din zona Balcanilor.
Foto: Proteste organizate de Partidul ȘOR / facebook, Ilan Shor
Cristian Diaconescu crede că statele membre ale Alianței pot și trebuie să facă mai mult pentru a crește gradul de stabilitate și securitate la frontiera NATO.
”Ceea ce este important este ca, dincolo de ajutoarele umanitare, percepția strategică, în ceea ce privește întărirea frontierei estice, (trebuie) să exceadă statelor limitrofe frontierei. Adică să cuprindă și R. Moldova, să țină aproape statele din Balcani, pentru că și acolo pot fi generate, chiar artificial, crize care să vulnerabilizeze din interior UE”, explică fostul șef al diplomației române.
Diaconescu a dat ca exemplu coeziunea miniștrilor apărării NATO, care se întâlnesc periodic, în formatul Ramstein, pentru a lua decizii privitoare la agresiunea Rusiei din Ucraina.
”Miniștrii de externe să se asocieze unui anume tip de demers prin care Ucraina și Republica Moldova să fie considerate esențiale pentru securitatea și stabilitatea inclusiv în interiorul NATO
”Momentul ales este foarte bun. Sper într-o decizie care să confirme solidaritatea, și să arate determinarea statelor NATO”, conchide fostul ministru de externe.
Miniştrii de externe din G7 vor discuta despre cum pot ajuta Ucraina să-şi asigure resursele energetice pentru iarnă.
Anunțul a fost făcut de ministra germană de externe, Annalena Baerbock, care a spus că atacurile Rusiei asupra infrastructurii civile din Ucraina reprezintă o crimă intolerabilă,
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News