Reuniunea Comisiei Permanente a Adunării Parlamentare NATO: România face apel pentru o apărare antirachetă unitară și consolidarea posturii NATO pe Flancul Estic

Operaționalizarea cele de-a treia baterii PATRIOT din cadrul Regimentului 74 / captură video
Operaționalizarea cele de-a treia baterii PATRIOT din cadrul Regimentului 74 / captură video

Președintele Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO (AP NATO), deputatul Petre-Florin Manole (PSD), a participat, în perioada 5–6 aprilie, la reuniunea Comisiei Permanente, structura de conducere a Adunării.

Pe agenda întâlnirii s-a aflat pregătirea unei Declarații politice ce va fi supusă adoptării în cadrul Sesiunii de primăvară a AP NATO, programată să aibă loc la Dayton, Statele Unite, în perioada 23–26 mai. Documentul este elaborat în perspectiva Summitului NATO de la Haga, din luna iunie.

În intervenția sa, deputatul român a pledat pentru o capacitate de apărare antirachetă modernă, integrată și unitară, care să acopere întregul teritoriu al Alianței și să garanteze securitatea tuturor cetățenilor statelor membre. Totodată, Florin Manole a subliniat importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea transatlantică, exprimând sprijin pentru măsurile destinate consolidării posturii de apărare a NATO de la Marea Neagră până la Marea Baltică.

Declarația politică vizează, de asemenea, întărirea relației transatlantice, stabilirea unor obiective ambițioase privind capabilitățile de apărare, creșterea investițiilor în acest domeniu, precum și dezvoltarea bazei industriale și tehnologice a Alianței.

În cadrul reuniunii, prim-ministrul Macedoniei de Nord, Hristijan Mickoski, a transmis un mesaj de recunoștință statelor membre NATO, inclusiv României, pentru sprijinul acordat în urma recentului accident tragic în care și-au pierdut viața 59 de tineri nord-macedoneni. Premierul Mickoski, alături de ministrul Apărării, Vlado Misajlovski, a reiterat angajamentul ferm al țării sale față de valorile Alianței Nord-Atlantice.

Reuniunea Comisiei Permanente a inclus și adoptarea liniilor politice pentru programul de lucru al AP NATO în 2025, analiza rapoartelor financiare pentru anul 2024 și discutarea unor decizii importante privind funcționarea Adunării, inclusiv procesul de nominalizare a unui nou Secretar General al acesteia.

Redăm comunicatul integral:

Pe agenda reuniunii s-a aflat, printre altele, adoptarea unei Declaraţii politice, în pregătirea Summit-ului NATO de la Haga, din luna iunie.Prin amendamentele propuse, am pledat pentru o apărare anti-rachetă modernă, unitară şi integrată, care să acopere întregul teritoriu aliat şi să ofere siguranţă tuturor cetăţenilor statelor membre NATO.

De asemenea, am reiterat importanţa strategică a Mării Negre pentru securitatea trans-atlantică şi am exprimat sprijinul pentru măsurile care au drept obiectiv siguranţa navigaţiei şi consolidarea posturii NATO pe întreg Flancul Estic, de la Marea Neagră până în regiunea baltică.

Alte aspecte cuprinse în Declaraţie se referă la consolidarea relaţiei transatlantice, stabilirea unor ţinte ambiţioase pentru capabilităţi, susţinute de un angajament nou şi robust de investiţii în apărare, precum şi eforturi suplimentare pentru dezvoltarea bazei industriale şi a avantajului tehnologic al Alianţei.Proiectul final al Declaraţiei va fi supus adoptării Adunării Parlamentare a NATO cu prilejul Sesiunii de primăvară a acesteia, care va avea loc în Statele Unite ale Americii, la Dayton, în perioada 23-26 mai a.c.

Este de remarcat şi faptul că, invitat să se adreseze participanţilor, Prim-ministrul Republicii Macedonia de Nord, domnul Hristijan Mickoski, a adus mulţumiri statelor aliate, inclusiv României, pentru ajutorul acordat în contextul tragediei recente în urma căreia 59 de tineri din Macedonia de Nord, şi-au pierdut viaţa. Domnia sa, alături de Ministrul Apărării Naţionale, domnul Vlado Misajlovski, au subliniat că acţiunea acestor state este expresia concretă a solidarităţii între Aliaţi şi au reiterat angajamentul ferm al acestei ţări pentru Alianţa Nord-Atlantică.

În continuare, Comisia Permanentă a adoptat liniile politice ale programului de lucru al Adunării pe anul în curs, a examinat rapoartele financiare şi de audit pentru anul 2024 şi a luat alte decizii privind funcţionarea Adunării, inclusiv pentru nominalizarea unui nou Secretar General al AP NATO, în acord cu statutul acesteia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel