Retragerea trupelor ruse de la granița Ucrainei. Hrițuc: Rusia, hoțul care vine și încearcă ușa

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse - Facebook
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse - Facebook

Cristian Hrițuc, fost consilier de stat al președintelui Traian Băsescu între 2012 și 2014, analizează decizia Federației Ruse de a începe retragerea unor efective de la granița cu Ucraina.

În cursul zilei de ieri, ministrul rus al apărării Serghei Șoigu, în cadrul unei declarații de presă, a anunțat că trupele şi tehnica militară din districtele militare sudice și occidentale, inclusiv din Crimeea, vor începe să revină la bazele de unde au fost dislocate. 

Anunțul rușilor pare a fi un prim semn de detensionare după aproape o lună în care tensiunea dintre Ucraina și Federația Rusă ajunsese la un nivel periculos. 

Decizia lui Șoigu e motivată de faptul că militarii și-au atins obiectivele în timpul exercițiilor. Rușii au comasat o forță fără precedent la granițele Ucrainei, forță militară ce o depășește inclusiv pe cea din 2014 când conflictul dintre cele două state a atins apogeul.

 

Rusia, „hoțul care vine și încearcă ușa”. Occidentul a reacționat ferm

 

Analistul Cristian Hrițuc, într-o postare pe pagina personală de Facebook, face o analogie între Federația Rusă și „hoțul care vine și încearcă ușa”. Fostul consilier prezidențial e de părere că acest lucru a încercat și Vladimir Putin, dar de data aceasta a găsit un Occident ferm pe poziții.

Rusia trebuie văzută exact ca hoțul care vine, încearcă ușa și vede dacă e deschisă sau nu. Când găsește ușa deschisă, intră. De data aceasta, Federația Rusă a găsit un Occident care a reacționat ferm. Germania, Franța s-au aliniat imediat mesajului SUA. Când Occidentul face front comun, atunci și Federația Rusă își limitează acțiunile”, a transmis Hrițuc.

De precizat că după anunțul Federației Ruse cu privire la retragerea unor efective militare de la granița cu Ucraina, SUA au transmis că așteaptă fapte nu vorbe. Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, a declarat reporterilor că Washingtonul "va continua să monitorizeze îndeaproape situaţia" de la graniţa ruso-ucraineană, "în strânsă coordonare cu oficialii ucraineni" şi cu alţi aliaţi americani.

Războiul în estul Ucrainei, soldat cu peste 14.000 de morţi de la declanşarea sa, a început la scurt timp după fuga în Rusia a preşedintelui ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici şi sosirea la putere la Kiev a forţelor pro-occidentale.

În tot acest climat, Moscova a anexat ilegal în 2014 peninsula ucraineană Crimeea și, deși există numeroase dovezi cu privire la implicarea Rusiei în războiul din Ucraina, atât economic cât și militar, Kremlinul neagă acest lucru.

Tensiunile dintre Ucraina și Federația Rusă din ultima lună reprezintă cel mai tensionat moment al conflictului, din 2014 încoace.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel