Retragerea din Afganistan. Ciucă: Cel mai greu teatru de după al Doilea Război Mondial. Armata României și-a demonstrat profesionalismul

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
“Guardian Angels” din cadrul Batalionului 21 de Protecția Forței “Viperele Negre”, asigurând protecția echipei de instruire, consiliere și asistență din Baza Aeriană Kandahar, Afganistan. Sursă foto: MApN Facebook
“Guardian Angels” din cadrul Batalionului 21 de Protecția Forței “Viperele Negre”, asigurând protecția echipei de instruire, consiliere și asistență din Baza Aeriană Kandahar, Afganistan. Sursă foto: MApN Facebook

În cursul zilei de ieri, aliații din cadrul NATO au luat decizia de a începe retragerea forţelor lor angajate în misiunea din Afganistan, după două decenii de război sfâșietor în această țară.

Publicitate

Retragerea istorică din Afganistan va începe cu data de 1 mai 2021 și se va încheia până pe 11 septembrie 2021.

Decizia a fost luată într-o reuniune extraordinară comună a miniștrilor de externe și apărării din statele membre. Ministrul apărării Nicolae Ciucă a făcut câteva referiri după această decizie istorică.

„Am apreciat maniera de raportare a partenerului nostru strategic, SUA, la ansamblul problematicii din Afganistan, atât din perspectiva dialogului și coordonării cu aliații, cât și în ceea ce privește impulsionarea negocierilor și procesului de pace intra-afgan.

Ca unul din cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocaţi în prezent, România va acţiona în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retragerii. România a luat decizia acum două decenii să facă parte din Coaliția de luptă împotriva terorismului și să se alăture aliaților săi strategici  în efortul internațional de combatere a unui inamic care amenința liniștea și securitatea cetățenilor”, precizează Nicolae Ciucă.

 

Afganistan, cel mai greu teatru de operații după cel de-al Doilea Război Mondial. Militarii români au demonstrat „sacrificiu în numele României”

 

Ministrul român al apărării a subliniat că militarii noștri au demonstrat „sacrificiu în numele României” în „cel mai greu teatru de operații militare de după cel de-al Doilea Război Mondial”.

Ministrul a adus un omagiu și eroilor noștri căzuți în Afganistan și a transmis un gând bun celor răniți, a căror exemplu de curaj și de determinare „ne insipiră”.

Țara noastră și-a asumat un angajament de lungă durată pentru stabilitatea și securitatea Afganistanului, dovadă fiind participarea consistentă a Armatei române încă din decembrie 2001 la misiunile din această zonă.  Pe parcursul celor aproape 20 de ani zeci de mii de militari români au îndeplinit misiuni în teatrul de operații afgan, contribuind semnificativ la schimbarea în bine a situației de securitate din zonă. Militarii Armatei României au demonstrat în cel mai greu teatru de operații militare de după cel de-al Doilea Război Mondial, profesionalism, loialitate, solidaritate și cel mai important spirit de sacrificiu în numele României. Ne plecăm frunțile în memoria celor 27 de eroi ai României care au plătit cel mai greu preț în numele libertății noastre. 

Transmis familiilor eroilor noștri căzuți în Afganistan, că le vom rămâne alături ca și până acum. Un gând de recunoștință și celor peste 200 de militari răniți în aceste misiuni. Exemplul lor de curaj și determinare ne inspiră și ne întărește”, a adăugat ministrul apărării.

„Împreună cu aliații din NATO, concomitent cu sprijinirea procesului de pace din regiune, este important să acordăm o atenție deosebită măsurilor de asigurare a protecției forțelor NATO din Afganistan în timpul procesului de retragere a militarilor. Pentru MApN, misiunea în Afganistan se va încheia numai când toți militarii români vor fi în siguranță acasă”, a conchis ministrul Nicolae Ciucă.

Ţările cele mai angajate în Afganistan sunt SUA, Germania, Turcia, Regatul Unit ş Italia. Acestor cinci ţări le revin 6.000 din cei 9.592 de soldaţi angajaţi de 36 de state membre ale NATO şi parteneri precum Ucraina (10 soldaţi) în operaţiunea NATO "Resolute support". România are în prezent 600 de militari dislocați în Afganistan.

Youtube video image

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel