Nuanțările care au venit apoi, retragerea în etape și condițiile severe impuse de către americani Turciei, au dovedit că nici un analist politic sau militar nu a reușit să îl înțeleagă pe președintele american.
Bolton anunțase încă de la Crăciun că va fi extrem de clar în ceea ce privește retragerea militară din Siria.
Declarația să directă cu privire la tentativele Turciei de a ataca, în lipsa apărării americane, pozițiile kurde (atac structurat mai mult ca o anihilare militară şi politic a principalului oponent al Turciei la granițele sale cu Siria), deținute ca urmare a înfrângerii organizației teroriste ISIS, era considerată, mai mult un exercițiu de imagine decât o realitate palpabilă și strategică.
Ieri, insă, aflat în Ierusalim, capitala Israel, Bolton a fost extrem de clar și de ferm, avertizând Turcia asupra oricăror acțiuni militare împotriva milițiilor kurde, aliat fundamental american în spațiul siriano-irakian. Problema kurdă este reală pentru SUA și este astfel exprimată de către Casa Albă. Ea se referă la strategia Astana, de stabilizare a Siriei, care provoacă incertitudini în ceea ce priveşte situația pozițiilor kurde. Prin retragerea SUA din conflictul sirian, formatul Astana a devenit relevant, fapt care a dus la o iritare a stângii democrate americane, care a văzut mai mult o formă de înțelegere ocultă între Trump și Rusia, decât o strategie eficace a Casei Albe.
Vizita lui Bolton din Turcia, din aceste zile, va fi extrem de importantă, mai ales că Ankara și-a exprimat furia față de condițiile americane impuse. Avertismentele clare ale Casei Albe și ale secretarului de stat Pompeo la adresa intenției turce de a ataca pozițiile kurde, au dus la o vitriolică replică turcă, deja obișnuită să își impună cu voce tare interesele regionale. Pentru a sublinia severitatea și importanța condițiilor sale, SUA trimite în Turcia atât pe Bolton cât și doi grei ai politicii americane, noul asistent pentru Siria Jim Jeffrey, cărora li se va alătura nimeni altul decât însuși şeful statului major inter-arme al SUA, cel mai înalt comandat militar, generalul Joseph Dunford. Prezența militarului Dunford este un semnal consistent al SUA că toate condițiile americane trebuie îndeplinite, existând un spaţiu redus de negociere pentru Turcia.
SUA s-au folosit de înțelegerile de la Astana pentru a promova o politică dură și fără compromisuri la adresa Iranului, parte integrantă al acestui format. Prezența Iranului în regiune provoacă iritare deosebită la Washington, permiţând Europei să recapitalizeze interesele sale. Jocul complex jucat de către Trump în regiune contravine intereselor anti americane ale Uniunii Europene și în special ale Franței, care, prin vocea președintelui său Macron, a și reiterat dorința europeană de a continua eforturile pentru a salva celebrul tratat nuclear anulat de către președintele Trump precum și izolarea şi anihilarea efectelor sancțiunilor economice drastice impuse de SUA împotriva Iranului.
Desigur că aceste avertismente dure vor trebui să fie urmate de către acțiuni specifice, care să le dea substanță și putere. Nimic nu ar fi nou şi ne ne-ar mira să vedem că de fapt retragerea militară americană din Siria (folistă și pentru a elimina anumite poziții de forță anti Trump din cabinetul american) este doar un transfer de resurse din Siria spre spațiul kurd, mișcare deosebită a Casei Albe care ar bloca definitiv orice politică împotriva SUA promovată de către cei trei membri ai formatului Astana: Rusia, Turcia și Iran.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News