Publicația americană Financial Times scrie că Prigojin a apelat la serviciile mai multor firme de avocatură pentru a putea eluda sancțiunile impuse în 2018.
Rețeaua a continuat să funcționeze chiar și după introducerea de noi sancțiuni împotriva lui Prigojin, fiind adăugate noi companii la rețeaua de camuflaj a Wagner.
Astfel, în februarie 2020, avocații CLS Capital Legal Services au început să coopereze cu RN Trading, companie care nu are nicio legătură oficială cu Prigojin, dar deținută de acesta prin mai multe companii-paravan. Astfel, în documentele de facturare ale CLS, compania RN Trading apare listată ca aparținând de Concord Catering, deținută de Prigojin. Compania este înregistrată în Sankt Petersburg.
Publicația scrie că compania indică obiectivele activităților sale, inclusiv extracția de minerale și petrol în afara Federației Ruse.
Din investigația publicației americane reiese că Wagner ”face și desface” în unele state africane.
Spre exemplu, în aprilie 2020, RN Trading a trimis 28 de tone de marfă, care era listată ca turtă dulce rusească, de la aeroportul din Jukovski, lângă Moscova, la Khartoum din Sudan. Nu se poate stabili dacă lotul din 2020 a conținut într-adevăr doar turtă dulce, dar, așa cum s-a întâmplat în alte cazuri, sunt șanse mari ca inventarul să fi fost doar un paravan pentru un cu totul alt tip de transport.
Totuși, destinatarul încărcăturii a fost compania sudaneză Meroe For Agricultural & Animal Production, înregistrată la aceeași adresă cu compania sudaneză de extracție a aurului Meroe Gold, care se află sub sancțiunile SUA.
În 2020, această companie a intrat sub sancțiunile SUA, deoarece este controlată de Prigojin și este folosită ca „acoperire pentru forțele lui Wagner care operează în Sudan”.
În 2022, autoritățile sudaneze au interceptat un avion care se îndrepta spre Rusia cu o încărcătură de aur, care se afla în cutii etichetate biscuiți.
Publicația a identificat, de asemenea, Profit Group și Astrea în rețeaua companiilor fictive. În documentele Capital Legal Services, acestea sunt enumerate ca aparținând lui Prigojin.
Directorul Astrea a lucrat și pentru Velada LLC, care a primit contracte de petrol și gaze de la guvernul lui Bashar al-Assad din Siria și a intrat sub sancțiunile UE în 2021.
Companiile menționate în ancheta FT au fost implicate și în transportul de materiale și echipamente industriale din Rusia către țări africane, inclusiv Camerun și CAR.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News