Retehnologizarea industriei de apărare din România bate pasul pe loc. Investiții cât un apartament

Eduard Pascu |
Data publicării:
Fabrică de armament, sursă foto: Romarm
EXCLUSIV
Fabrică de armament, sursă foto: Romarm

Guvernul a alocat, cu titlul de investiție, în 2020 și 2021 pentru retehnologizarea fabricilor din industria de apărare de stat o sumă mică, dar unele companii întâmpină dificultăți și în absorbirea acestor fonduri. Toate acestea se întâmplă în condițiile în care tehnica de luptă a MApN este învechită și necesită fie modernizări ample fie chiar să fie înlocuită.

Așa cum precizam într-un material anterior România depinde de Serbia și Bulgaria în ceea ce privește pulberea și explozivul pentru a reuși să producă muniție. Acest lucru e valabil atât pentru muniție de mici calibre pentru infanterie, cât și pentru muniție de artilerie.

Conform unui comunicat al MApN, în 2021, sunt programate achiziții de echipamente si materiale specifice direct de la furnizori din economia națională care pot depăşi un miliard de lei, alți 1,4 miliarde de lei fiind destinati unor operatori economici străini, dar care au subcontractori companii din România. Plățile sunt planificate atât către agenți economici cu capital integral sau majoritar de stat, cât şi cu capital privat.

În urmă cu câteva zile, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă le-a transmis cu subiect și predicat reprezentanților din industria de apărare că MApN dorește să cumpere produse de pe piața din România ”modernizarea tehnicii Armatei României trebuie să se realizeze cu implicarea industriei naționale de apărare. Pentru a fi dezvoltat acest deziderat, este necesar ca operatorii economici să își modernizeze capacitățile de producție și să se adapteze totodată la noile tehnologii de care armatele au nevoie în secolul XXI. Avem echipamente militare vechi de 20, 30 sau chiar 40 de ani care trebuie înlocuite și aceste achiziții trebuie să se realizeze cu implicarea industriei naționale de apărare, sector al economiei important pentru Armata României”.

Doar că pentru acest lucru e nevoie ca industria să investească în noi tehnologii.

 

Suma alocată retehnologizării pentru 2021: Puțin peste 32 de milioane de euro pentru 20 de companii. În 2021, doar aproximativ 1 milion de euro

 

După zeci de ani în care industria din România a fost lăsată la capitolul ”și altele”, investițiile care trebuie făcute la momentul de față sunt foarte mari. Ori, în condițiile în care un producător de echipamente militare nu vinde pentru că produsele sunt depășite sau prea scumpe din cauza procesului tehnologic învechit, logic că nu are de unde să investească în noi echipamente mai performante. Cum la capitolul venituri sumele sunt mici investițiile trebuie făcute de acționarul majoritar, respectiv statul.

Conform unui răspuns transmis de Ministerul Economiei la solicitarea DefenseRomania, ”sumele alocate industriei de apărare din România în anul 2020, respectiv 2021, atât pentru cheltuielile curente, cât și pentru retehnologizare, vă comunicăm că operatorii economici cu capital integral și/sau majoritar de stat din industria națională de apărare au beneficiat în anul 2020 de investiții cu finanțare de la bugetul de stat, în cuantum de 161.500 mii lei, iar în anul 2021 de 6.151 mii lei, pentru retehnologizare”.

În condițiile în care sunt 20 de companii de stat care ”se bat” pe aceste sume. O altă problemă o reprezintă și faptul că unele din aceste companii nu reușesc, din diferite motive - prost management sau birocrație - să cheltuie nici măcar aceste sume care se întorc către stat. Exact pe modelul fondurilor europene. 

Se poate intui faptul că un procest lent de retehnologizare se va răsfrânge asupra forței de muncă calificate care, din lipsă de comenzi și implicit din lipsă de încasări, va căuta de lucru în altă parte.

 

Investiții și nu prea

 

Dar revenind la suma alocată anul acesta pentru retehnologizare 6.151.000 de lei reprezintă, la cursul BNR de azi, 4,9 ron/euro, 1.255.306 euro. Dacă suma aceasta o împărțim la cele 20 de companii rezultă aproape 63.000 de euro, cât un apartament de două camere într-un bloc vechi.

Spre exemplu, comform unui anunț de achiziție din 18.12.2020, Uzina Mecanică Sadu - Filială a Companiei Naționale Romarm SA vrea să cumpere două utilaje: ”Linie automată pentru alungirile I și II pentru execuție tub oțel cartuș cal. 7,62x54R mm și Linie automată pentru alungirile III și IV pentru alungirile I și II pentru execuție tub oțel cartuș cal. 7,62x54R mm”. Numai aceste două echipamente sunt evaluate la 6.050.000 lei fără TVA.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel