Rețeaua feroviară de mare viteză a Franței, paralizată de atacuri de sabotaj asupra cablurilor de semnalizare, în ziua deschiderii Jocurilor Olimpice

TGV Bordeaux-Paris / flickr, Dominique Garcin-Geoffroy
TGV Bordeaux-Paris / flickr, Dominique Garcin-Geoffroy

Căile ferate din Franța se confruntă cu un atac masiv care paralizează traficul în ziua deschiderii Jocurilor Olimpice.

Un atac coordonat asupra cablurilor de semnalizare a avut loc la ora 04:00.

Mai multe gări din Paris, precum și stații din regiunea Centre-Val de Loire, pe unde circulă trenurile de mare viteză, s-au confruntat, peste noapte, cu atacuri de incendiere țintite, a anunțat operatorul feroviar francez SNCF. 

Traficul pe trei din cele patru linii de mare viteză este grav perturbat, scrie Reuters, care citează SNCF. Sunt 800.000 de călători afectați, spune președintele SNCF.

Operatorul feroviar de stat a declarat că incendierii au vizat instalații de-a lungul liniilor care leagă Parisul de vestul, nordul și estul țării și că traficul va fi grav perturbat.

Potrivit companiei de căi ferate, „a fost pus un incendiu pentru a ne deteriora echipamentele”. Echipele sunt la fața locului și au început reparațiile. Potrivit companiei, însă, întreruperile ar trebui „să dureze cel puțin tot weekendul”.

Agenția de presă AFP citează o sursă apropiată anchetei, care spune că atacurile incendiare au fost acte de „sabotaj”. Sursa a adăugat că atacurile au fost „evident coordonate”, potrivit agenției de presă.

Serviciile Eurostar din Franța către și dinspre Paris sunt deviate și mai multe trenuri au întârzieri, se arată într-un comunicat al companiei feroviare.

"Aseară, SNCF a fost victima mai multor acte de vandalism pe liniile de mare viteză din Atlantic, Nord și Est. Incendiile au fost provocate în mod deliberat pentru a deteriora instalațiile noastre", a spus SNCF într-un comunicat.

„Am deviat o parte din trenuri (TGV) către linii regulate, dar va trebui să anulăm multe dintre ele. Situația va dura cel puțin tot weekendul, care va fi timpul necesar reparațiilor”, a spus SNCF.

Un incendiu în apropiere de șinele de la Courtalain din Eure-et-Loir perturbă în prezent serviciile de pe linia de mare viteză a Atlanticului. Pompierii sunt la fața locului. Din această cauză, trenurile TGV Inoui și Ouigo sunt deviate pe linii regulate, ceea ce provoacă timpi de călătorie mai lungi. În prezent, trenurile au întârzieri între 30 de minute și două ore.

 

Operațiune de securitate internă fără precedent

 

Franța lansează o operațiune de securitate fără precedent în timp de pace pentru a asigura evenimentul, cu peste 45.000 de polițiști, 10.000 de soldați și 2.000 de agenți de securitate privați dislocați. Lunetiştii vor fi pe acoperişuri, iar dronele vor supraveghea din aer.

În același timp, Israelul a avertizat joi Franţa cu privire la potenţiale ameninţări cu "atacuri teroriste" împotriva sportivilor şi turiştilor săi de către grupuri susţinute de Iran în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, relatează Agerpres.

"Avem în prezent evaluări ale unor potenţiale ameninţări din partea unor grupuri teroriste iraniene şi ale altor organizaţii teroriste care intenţionează să comită atacuri teroriste împotriva membrilor delegaţiei israeliene şi a turiştilor israelieni în timpul Jocurilor Olimpice", se arată în documentul citat.

Toţi sportivii israelieni prezenţi la Jocuri, care încep oficial vineri, vor beneficia de securitate personală 24 de ore din 24 asigurată de unităţi de elită ale poliţiei şi jandarmeriei franceze, atât în interiorul satului olimpic, cât şi la fiecare ieşire.

Ministrul Transporturilor, Patrice Vergriete, a calificat faptele drept criminale. Șeful poliției din Paris a spus că întărește și mai mult securitatea în stațiile principale ale capitalei.Ministrul Sportului Amelie Oudea-Castera a condamnat vandalismul.„Este complet îngrozitor”, a spus ea pentru BFMTV. „A viza jocurile înseamnă a viza Franța”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel