“Cimitirul de rachete” găzduiește mai mult de o mie de rachete sau părți din acestea. Autoritățile locale speră ca acestea să poată fi considerate dovezi într-un eventual proces penal internațional îndreptat împotriva autorităților și armatei rusei, precum și să facă parte dintr-un muzeu al atrocităților din Ucraina, care ar putea fi creat după terminarea războiului.
Corpurile cilindrice ale rachetelor aliniate pe rânduri în funcție de dimensiune creează o imagine impresionantă din aer.
Dmitro Chubenko, purtătorul de cuvânt al procuraturii din Regiunea Harkov, a declarat că rachetele au fost strânse încă de la primele atacuri, iar după un timp oficialii au decis să le organizeze după tipuri și dimensiuni.
„Acestea sunt dovezi de care o instanță penală internațională se poate folosi”, a declarat acesta în timpul unei vizite la depozitul de resturi de rachete, precizând că unii specialiști au venit deja în oraș pentru a analiza materialul.
Resturile de rachete vor fi păstrate atâta timp cât va fi nevoie, astfel încât orice expert sau procuror să poată lua informațiile de care are nevoie ca probe împotriva rușilor, a ținut să sublinieze Chubenko.
Rachetele, a adăugat acesta, au fost folosite împotriva unor zone rezidențiale importante din oraș, cum ar fi Saltivka și Oleksiivka, și că cel puțin 1.700 de persoane au fost ucise în urma bombardamentelor, inclusiv 44 de copii, în orașul Harkov și în împrejurimi.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News