Noile țări de tranzit sunt Turcia, Bulgaria, Serbia și, în viitor, Ungaria. Conducta de gaz care trece prin Serbia este o continuare a uneia dintre cele două ramuri ale gazoductului Turkish Stream, lansat anul trecut, prin care resursele energetice din Rusia sunt trimise ocolind Ucraina, Moldova și România către Turcia, iar apoi către Bulgaria, Serbia și Ungaria.
Până în anul 2020, Republica Moldova a asigurat tranzitul a 20 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, iar apoi acest volum a scăzut la 1 miliard de metri cubi pe an. Potrivit experților, Chișinăul a pierdut venituri din tranzitul de gaze către Balcani în valoare de cel puțin 60 de milioane de dolari pe an.
La sfârșitul anului 2020, Republica Moldova a prelungit contractul cu Gazprom pentru încă un an. Acum, aprovizionarea cu gaz rusesc costă Chișinăul cu 40% mai ieftin decât plătește Ucraina pentru gazul invers. În ultimele 10 luni, Moldova a importat 2,3 miliarde de metri cubi de „combustibil albastru”. Șeful companiei de distribuție din Moldova, Vadim Ceban, a explicat că pentru acest an, Gazprom a reușit să convină asupra unei formule mixte. Esențialul său constă în faptul că din aprilie până în septembrie 2021, Moldovagaz va putea utiliza „componenta spot” la calcularea costului combustibilului. Adică, dacă prețul la bursele europene este mai mic decât cel calculat în raport cu prețurile pentru produsele petroliere, atunci acest factor va fi luat în considerare.
În continuare, rămâne deschisă problema plății părții transnistrene a datoriei pentru gazul rusesc furnizat regiunii. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a considerat nedreaptă cererea concernului rus adresată Chișinăului de a achita datoria pentru gazul utilizat de consumatorii din Transnistria, care nu se află sub controlul său. Aceasta a avertizat că autoritățile moldovene nu vor recunoaște niciodată această datorie, care se acumulează de mai bine de 10 ani. În același timp, ea a semnalat faptul că Tiraspolul a folosit gazul rusesc „gratuit” pentru a produce electricitate, pe care o vinde Moldovei.
În mod formal, datoria de gaz revine părții moldovenești, respectiv companiei Moldovagaz. Acțiunile acesteia sunt deținute în proporție de 50% companiei Gazprom, 35,33% guvernului moldovean și 13,44% administrației transnistrene. Mărimea datoriei moldovenești către Gazprom este acum de aproximativ 7,5 miliarde de dolari, aproape toată această sumă fiind reprezentată de datoria consumatorilor din Transnistria. Președintele Transnistriei, Vadim Krasnoselsky, consideră că, din moment ce Rusia încheie contractul cu Moldovagaz, obligația de a plăti pentru acesta, inclusiv volumul pentru consumatorii transnistreni, revine Chișinăului.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News