Republica Moldova: Limba rusă capătă statutul special de “limbă interetnică”

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Pe 16 decembrie, în parlamentul moldovean s-a votat proiectul Legii cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Proiectul a fost votat în a doua lectură cu votul a 55 de deputați din partea Partidului Socialiștilor și ai Platformei pentru Moldova.

Potrivit proiectului de lege aprobat, Republica Moldova trebuie să asigure pe teritoriul său condiţiile necesare pentru folosirea și dezvoltarea limbii ruse ca „limbă de comunicare interetnică”, în paralel cu limba de stat.

Activitățile de secretariat în organele puterii de stat și administrației publice se vor efectua în limba de stat. La solicitare, se va asigura traducerea în limba rusă. Actele oficiale ale organelor puterii de stat, administrației publice, se vor întocmi și se vor adopta în limba de stat, urmând să fie traduse în limba rusă, iar în UTA Găgăuzia se vor traduce și în limba găgăuză.

Proiectul mai prevede că organele puterii de stat, administrației publice, întreprinderilor, instituțiilor publice vor primi și vor examina cererile scrise sau verbale depuse de cetățeni în limba de stat sau limba rusă.

„În calitate de reprezentant al minorității etnice, vreau să asigur că acest proiect nu dezbină societatea, ci dimpotrivă contribuie la o mai bună înțelegere și la coeziunea socială”, a declarat vicepreședintele parlamentului, Vladimir Vitiuc.

Însă potrivit analistului politic Vlad Ţurcanu, „aceste iniţiative sunt concepute ca nişte bombe cu ceas. Sunt elemente clare de federalizare, operate pe furiş, la repezeală, de o forţă politică practic angajată în mod făţiş în slujba unei alte ţări. Iar toate acestea se întâmplă, din păcate, pe fundalul unei rezistenţe minime din partea sistemului foarte slăbit şi pe alocuri inexistent sau complice chiar. Vorbim aici de sistemul judecătoresc, poate cu excepţia Curţii Constituţionale, serviciile speciale şi alte mecanisme.”

Deputații din opoziție nu au vrut să participe la votarea legii, pe care o consideră o sursă de alimentare a problemelor sociale din Republica Moldova, și, invocând „agenda toxică” din parlament au părăsit sala de ședințe.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel