„Ca urmare a confirmării de către partea ucraineană a faptului că soldatul ucrainean executat de către soldații ruși este Alexandr Mațievschii, MAEIE condamnă cu vehemență uciderea cetățeanului moldovean, faptă care poate fi calificată drept crimă de război și încălcare flagrantă a dreptului internațional umanitar”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.
„Ne exprimăm cele mai sincere condoleanțe familiei și prietenilor lui Alexandr Mațievschii și ne solidarizăm cu poporul ucrainean. Reiterăm poziția fermă a Republicii Moldova prin care condamnăm războiul brutal al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Țara noastră rămâne angajată în sprijinirea Ucrainei în eforturile sale de a readuce regiunea la pace și stabilitate”, se arată în comunicatul MAEIE.
Alexandr s-a născut în 1980 în Moldova, unde mama sa a fost distribuită la muncă la o fabrică de pantofi. Aici, bărbatul a absolvit ulterior școala și colegiul electro-mecanic. Apoi familia s-a întors la Nijîn, regiunea Cernihiv, din Ucraina, la baștina părinților.
Alexandr Mațievschii, care lupta în Ucraina, a fost luat prizonier și a fost executat de soldații ruși imediat ce a spus „Glorie Ucrainei”.
În imaginile video, care au făcut înconjurul rețelelor de socializare, soldatul ucrainean fumează o țigară și își privește lung asasinul în ochi, după care spune calm: „Slavă Ucrainei” și rusul își descărcă arma cu o înjurătură în timp ce îl filmează.
Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Maţievschi, lunetist în Batalionul 163 al Brigăzii a 119-a din cadrul Forţele de apărare teritorială din regiunea Cernihiv, a fost ucis la 30 decembrie 2022.
O înregistrare de 12 secunde cu executarea sa a apărut abia în primele zile ale lunii martie pe reţelele de social media, provocând o vie emoţie în Ucraina şi în afara ţării.
Iniţial, Forţele de infanterie ucrainene anunţaseră că defunctul ar fi militarul Timofei Mihailovici Şadura din cadrul Brigăzii a 30-a mecanizate, care a participat la luptele din apropiere de Bahmut (est) şi era considerat dispărut din 3 februarie.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News