Valeriu Mija: R. Moldova are nevoie de 275 de milioane de dolari pentru modernizarea Armatei Naționale

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Transportoare blindate Piranha 3, livrate de Germania către R. Moldova. Foto: Ministerul Apărării de la Chișinău
Transportoare blindate Piranha 3, livrate de Germania către R. Moldova. Foto: Ministerul Apărării de la Chișinău

Oficialul moldovean al apărării Valeriu Mija confirmă că abordarea Chișinăului, referitor la apărarea teritoriului, s-a schimbat radical în ultimul an.

Moldova are nevoie de 250 de milioane de euro (275 de milioane de dolari) pentru a-și moderniza forțele armate în urma invaziei ruse a Ucrainei vecine anul trecut, a declarat miercuri un înalt oficial al apărării din Republica Moldova.

„Punctul de plecare pentru o schimbare a opiniei publice în direcția dezvoltării sectorului apărării a fost firesc șocul din februarie 2022”, a declarat Valeriu Mija, secretar de stat pentru Politica de Apărare și Reforma Armatei Naționale în Ministerul Apărării, în cadrul unui forum ținut la Chișinău.

Trebuie spus că R. Moldova a recepționat până acum din partea statelor europene un număr relativ mic de tehnică militară, focusul fiind mai mult pe asistența financiară acordată Chișinăului pentru ca țara vecină să poată trece cu bine peste iarnă.

”Partenerii ne-au ajutat să fim mai bine pregătiți în fața amenințărilor la adresa securității țării noastre”, recunoaște și ministrul moldovean al apărării, Anatolie Nosatîi, prezent la Conferința privind securitatea regiunii Mării Negre, care are loc la București, în perioada 12-13 aprilie, sub egida Platformei Internaționale Crimeea.

Într-o intervenție video la Conferința desfășurată la București, ministrul suedez de externe Tobias Billstrom a subliniat importanța sprijinirii Republicii Moldova: ”Rusia încearcă să submineze regimul de la Chișinău. Creșterea sprijinului pentru R. Moldova este crucială pentru creșterea rezilienței și protejarea democrației în R. Moldova”

Una dintre cele mai sărace țări din Europa, fosta Moldova sovietică caută intrarea în Uniunea Europeană, dar este ținută pe loc de la aderarea la NATO de principiul neutralității stabilit în constituția sa.

„Cu alte cuvinte, perioada romantismului cu visul păcii veșnice s-a încheiat și este nevoie de o altă abordare”, a spus el la adunare.

„În opinia noastră, sunt necesare 250 de milioane de euro pentru modernizarea forțelor armate”.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a denunțat în repetate rânduri războiul din Ucraina, care a trimis părți din rachete trase în conflictul de la graniță să aterizeze în țara sa.

Țara a primit finanțare occidentală generoasă de când Sandu a preluat mandatul în 2020 cu mandatul de a lupta împotriva corupției și de a se apropia de Europa. Mija a menționat că țara ar trebui să primească anul acesta 87 de milioane de euro dintr-un fond european de pace, precum și un spor de buget de 80 de milioane de euro.

„Există alte cifre care nu pot fi dezvăluite public, inclusiv din cauza secretelor comerciale”, a spus Mija. „De exemplu, achiziționarea de sisteme de apărare aeriană nu a fost o prioritate până de curând, dar evenimentele de anul trecut ne-au obligat să ne reconsiderăm opinia, iar acest lucru va necesita fonduri”.

CITEȘTE ȘI: Piranha 3 e doar vârful aisbergului. Implicarea României în reforma Armatei moldovene - un proces complex. Chișinăul salută sprijinul României

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel