Republica Centrafricană a aprobat prezența militară a Rusiei pe teritoriul său. Kremlinul exploatează la maximum retragerea trupelor franceze din Africa

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Republica Centrafricană (RCA) a aprobat prezența militară a Forțelor Armate ale Federației Ruse pe teritoriul său, a declarat președintele Faustin-Archange Touadera într-un interviu acordat postului arab de televiziune Al Arabiya. Armata rusă colaborează regulat cu Bangui din 2017, când, profitând de retragerea armatei franceze, Rusia și-a extins influența în RCA. Apoi, grupul paramilitar privat Wagner a intervenit pentru a proteja însuși guvernul slăbit al lui Touadera, reușind să facă din țara din Africa Centrală o platformă importantă pentru activitățile sale în Africa.

 

,,Refuzul Franței de a ne oferi arme pentru a lupta împotriva teroriștilor ne-a determinat să le căutăm în Rusia", a spus Touadera în interviul său, deplângând că Parisul "și-a retras unilateral forțele din Republica Centrafricană și a tratat țara noastră ca pe proprietate privată". Acum, a adăugat el, la Bangui "nu ne mai temem de lovituri de stat pentru că Rusia ne protejează de puterile occidentale (...) Wagner protejează președinția".

Declarațiile lui Touadera sunt o nouă confirmare a voinței Moscovei de a-și menține și extinde prezența în Africa. După insurecția grupului Wagner condus de fondatorul Evgheni Prigojin, au circulat, de fapt, zvonuri îngrijorătoare despre posibila retragere a mercenarilor din Africa.

Surse occidentale au relatat recent că cel puțin 500 de mercenari Wagner au părăsit Republica Centrafricană pentru a zbura în Libia, o escală intermediară înainte de a ajunge în sfârșit în Belarus, dar grupul rus nu a confirmat niciodată aceste rapoarte. Dimpotrivă, în ultimele zile au fost formulate asigurări privind continuarea activităților lui Wagner în Africa și de către grupuri din cadrul aceleiași companii.

Astfel, Uniunea Ofițerilor de Securitate Internațională - una dintre companiile-paravan ale grupului Wagner - a anunțat luni, 17 iulie, că "câteva sute de instructori" ai grupului paramilitar rus au sosit în capitala Republicii Centrafricane, Bangui, unde vor continua să asiste personalul militar al Forțelor Armate și agențiilor de aplicare a legii din Republica Centrafricană în vederea "garantării securității în vederea referendumului constituțional programat pentru 30 iulie viitor". Declarații reiterate câteva zile mai târziu de șeful ofițerilor, Alexandre Ivanov, care într-o altă declarație a confirmat menținerea operațiunilor în RCA.        

,,Continuăm să trimitem instructori în Republica Centrafricană. Am trimis un nou lot de profesioniști cu înaltă pregătire, cu o vastă experiență în compania privată Wagner, care vor fi de o mare ajutor în pregătirea forțelor de securitate RCA și în asigurarea securității țării".

În comunicatul de presă, cu tonuri mai decisive decât cele folosite în comunicările grupului Wagner, Ivanov a precizat că "angajații" trimiși în RCA "nu sunt soldați obișnuiți" și că "nu au niciun contract cu Ministerul rus al Apărării". Responsabilul pare să revendice cumva autonomia organizatorică a grupului său, iar în acest scop subliniază că "în RCA ca peste tot în Africa, locurile de muncă de securitate sunt realizate de companii private care negociază direct cu guvernele statelor suverane". "Așa cum au afirmat în mai multe rânduri liderii ruși – continuă Ivanov – Moscova nu are nimic de-a face cu asta. Putem spune cu certitudine că angajații Ministerului rus al Apărării nu lucrează în Republica Centrafricană”.

Din acest motiv, conchide el, întărirea Rusiei în Africa "nu trebuie în niciun caz să limiteze capacitatea de luptă a țării noastre în timpul operațiunii militare speciale". În notă, Ivanov adaugă că a avut personal discuții cu Prigojin. Potrivit mercenarului, șeful lui Wagner ar fi confirmat că "o parte din activele africane au fost vândute" dar "pe de altă parte, toate salariile luptătorilor au fost plătite în mod corespunzător".

În ciuda restructurării companiei, susține Ivanov, intenția nu este de a reduce, ci mai degrabă de a-și extinde prezența în Africa. Potrivit acestuia, "negocieri concrete sunt deja în curs". Pe lângă relațiile strânse cu juntele militare aflate la putere în Mali și Burkina Faso, Wagnerii își extind colaborările în tot Sahelul. Interesele economice cultivate de conducerea lui Wagner au dat roade și în Camerun, țară care împreună cu RCA a devenit coloana vertebrală a unui grup de companii legate de Wagner, cu cifre de afaceri de milioane de euro, și au condus la extinderea gamei de acțiune a grupului pentru a include zone considerate până acum sigure.

Potrivit surselor de informații, chiar și în Coasta de Fildeș – considerată una dintre cele mai stabile țări din Africa de Vest, dar acum sub amenințarea tot mai mare a Al Qaeda și Statului Islamic – Wagner și-ar fi extins privirile, recrutând de curând luptători acolo pentru a se înrola în conflictul din Ucraina.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel