Reprezentantul spionajul militar ucrainean (GUR), generalul Skibitskîi: Ucraina nu va putea învinge Rusia pe câmpul de luptă, chiar dacă trupele ucrainene ar ajunge la frontierele din 1991

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Pentru prima dată de la finalul lunii martie 2022, de când frontul a cunoscut o relativă stabilizare iar luptele au fost localizate în estul și sudul Ucrainei, spionajul militar ucrainean (GUR) emite o nouă ipoteză de lucru. Ucraina nu va putea învinge Rusia pe câmpul de luptă și chiar dacă trupele sale ar putea ajunge la frontierele din 1991 este puțin probabil să pună capăt războiului. Este noua prognoză a GUR cu privire la evoluția războiului ruso-ucrainean.

Declarații pe această temă au fost făcute chiar de generalul-maior Vadim Skibitskîi, directorul-adjunct al Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, în cadrul unui interviu pentru The Economist (publicat pe 2 mai) și preluat de agenția de presă RBK Ucraina.

Potrivit The Economist, Skibitskîi pare tulburat în timp ce evaluează perspectivele evoluției pe câmpul de luptă: Ucraina este chiar pe margine, lucrurile fiind la fel de dificile cum au fost de când a început războiul și sunt pe cale să se înrăutățească, a spus generalul ucrainean.

GUR evaluează că Ucraina nu va putea învinge Rusia pe câmpul de luptă. Anul trecut, șeful GUR, Kirill Budannov, credea că Ucraina ar putea încheia victorioasă războiul, în 2024. "Oare, se pregătește și înlocuirea lui Budannov, cu altcineva care are o noua viziune?".

Skibitskîi a precizat că nu vede posibilitatea ca Ucraina să câștige războiul pe câmpul de luptă. Potrivit acestuia, chiar dacă Forțele Armate ucrainene ar fi capabile să împingă trupele ruse înapoi la graniță, acest lucru nu ar opri războiul.

Vor fi negocieri, consideră GUR, dar nu mai devreme de  mijlocul anului viitor.

Generalul a mai remarcat că astfel de războaie se pot termina doar cu tratate. Ambele părți aleg o „poziție benefică” înainte de eventualele negocieri.

„Negocierile substanțiale pot începe nu mai devreme de a doua jumătate a anului 2025. Până atunci, Rusia se va confrunta cu vânturi contrare”, a spus reprezentantul GUR.

Potrivit acestuia, capacitatea de producție militară rusă a crescut, dar va atinge un platou la începutul anului 2026 din cauza lipsei de materiale și ingineri. În cele din urmă, ambele părți pot rămâne fără arme.

 

Negocieri anterioare între Ucraina și Federația Rusă

 

În primele săptămâni ale invaziei, reprezentanții celor două țări au organizat mai multe runde, dar nu au dat rezultate semnificative.

În noiembrie 2023, postul de televiziune american NBC News a informat că SUA și Uniunea Europeană ar fi început consultări cu Ucraina cu privire la posibila desfășurare a discuțiilor de pace cu Federația Rusă. Printre problemele aflate în discuție se numără puncte asupra cărora Ucraina poate fi de acord în schimbul păcii.

Cu toate acestea, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a negat atunci zvonurile din presa americană. Potrivit acestuia, niciunul dintre partenerii occidentali nu face presiuni asupra Ucrainei în ceea ce privește tema negocierilor cu Federația Rusă.

La sfârșitul lunii aprilie 2024, propaganda rusă a lansat un fals, potrivit căruia Kievul se pregătește să înceapă, în iunie, negocierile cu Kremlinul. În acest sens, Centrul ucrainean pentru Combaterea Dezinformării a precizat, pe 29 aprilie, că se răspândește o teză de dezinformare: „Zelenski a anunțat că în iunie 2024 vor începe negocierile de pace cu Federația Rusă”.

Comentariul autorului: Interviul dat de generalul-maior Skibitskîi are ca prim scop să infirme falsul lansat de Rusia privind negocieri de pace în iunie. Faptul că această infirmare vine chiar de la GUR, care se bucură de o mare credibilitate în rândul ucrainenilor, dă o mai mare greutate dezmințirii date în urmă cu câteva zile de Centrul ucrainean pentru Combaterea Dezinformării.

În al doilea rând, GUR ca instituție extrem de avizată în apărarea și securitatea națională, atrage și ea  atenția tuturor susținătorilor Ucrainei, în special celor externi, că situația în momentul de față este gravă pe front și trebuie făcut ceva urgent, altfel vor fi pierdute poziții importante cu implicații negative pronunțate în soarta războiului. În dimineața de 3 mai, Statul Major General ucrainean a raportat că au avut loc 134 de lupte, fiind a patra zi consecutiv când se depășesc peste 100 de lupte în 24 de ore. Este pentru prima dată în acest război când se atinge o intensitate atât de ridicată a ciocnirilor pe linia de contact.

În al treilea rând, GUR avertizează că prognozata capacitate de luptă a Ucrainei în acest an și următorul, inclusiv cu sprijinul extern, nu permite înfrângerea pe front a forțelor ruse. Din declarația lui Skibitskîi nu reiese dacă un sprijin suplimentar extern, adică în plus față de ajutoarele deja anunțate de SUA și Europa, ar influența decisiv soarta războiului în favoarea Ucrainei.

Interviul dat de Skibitskîi a fost publicat de The Economist în aceeași zi (2 mai) cu interviul acordat de președintele Franței, Emmanuel Macron. Președintele francez preciza în interviu că nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina, reiterând pentru a patra sau a cincea oară acest lucru, deși ipoteza sa a fost în general respinsă în rândul statelor membre NATO, inclusiv de SUA.

Încă nu se poate aprecia dacă interviul lui Skibitskîi este și o reacție la cel al lui Macron (interviul lui Macron fiind luat pe 29 aprilie la Paris). Ar putea oare Skibitskîi semnala că este nevoie de forțe occidentale pe front? Anterior, Kievul preciza că nu are nevoie.

Ar fi decisive, în special, prin capabilitățile tehnologice avansate care vin cu aceste forțe. S-ar putea ca armata ucraineană să nu poată asimila suficient de rapid atât de multă tehnică militară avansată NATO și de aceea ar fi nevoie chiar de militarii Alianței pentru a o folosi.

SUA avertizează că planul lui Macron are șanse mari să declanșeze al treilea război mondial. Între timp, Ucraina trimite semnale că nu mai poate ține prea mult frontul cu ceea ce are și cu ceea ce se estimează că va primi. Este momentul ca Occidentul să gândească în afara cutiei, în special din punct de vedere militar. Opțiunile politice sunt doar două: războiul sau pacea în condiții mai degrabă convenabile Rusiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel