Potrivit mai multor decrete ale președintelui Volodimir Zelenski, au fost eliberați din funcție cei doi prim-adjuncți ai șefului SBU, unul fiind Ruslan Baranețki care era și șef al Centrului Antiterorist al SBU, iar cel de-al doilea Vasil Maliuk care ocupa și postul de șef al Direcției principale pentru combaterea corupției și criminalității organizate.
Ca prim-adjunct și șef al Centrului Antiterorist a fost numit Serghei Andrușcenko, care anterior deținea funcția de adjunct al șefului SBU.
Pe lângă remanierea celor doi prim-adjuncți, președintele Zelenski a mai eliberat din funcție alți doi responsabili de rang mai mic, Oleksei Korniciuk din poziția de șef al Departamentului de protecție contrainformativă a intereselor statului în sfera securității informațiilor și Vitali Monastirețki din cea de șef al filialei regionale Cernăuți a SBU.
Președinția motivează remanierile din cadrul SBU
Potrivit comunicatului președinției ucrainene, scopul principal al șefului statului în luarea acestor decizii de personal este de a asigura disponibilitatea SBU pentru o transformare sistemică, care să corespundă conținutului reformei SBU. Proiectul de lege relevant se află în atenția Radei Supreme (Parlament).
”Nu există nicio alternativă la reforma Serviciului. De îndată ce parlamentul va vota pentru reformă, ar trebui să începem transformarea în prima zi, fără a pierde timpul pentru a ne adapta la decizie", a spus Volodimir Zelenski.
Însă deja activitatea SBU trebuie intensificată, având în vedere schimbările viitoare. Statul are nevoie de o activitate mult mai intensă a SBU pentru îndeplinirea sarcinilor stabilite de lege, a adăugat președintele.
”A doua sarcină este creșterea semnificativă a luptei împotriva contrabandei. Ritmul de activitate în acest sens, pe care îl vedem acum, nu servește nimănui", a subliniat Volodimir Zelenski.
Potrivit estimărilor experților, din cauza activităților de contrabandă, statul pierde anual până la 300 de miliarde de grivne (9,442 miliarde euro). Fundamentul pentru contracararea unei astfel de situații distructive ar trebui să fie întărirea SBU. "Rezultatul concret ar trebui simțit atât la graniță, cât și în toate instituțiile de stat responsabile de puritatea proceselor economice (protecția împotriva corupției a proceselor economice)", a mai spus președintele Zelenski.
Comentariul autorului: Pe 17 septembrie 2020, Parlamentul Ucrainei a adoptat legea ”Cu privire la informații”, prin care SBU a pierdut statutul de agenție de informații și o dată cu acesta o serie de prerogative. Potrivit specialiștilor ucraineni în servicii de informații, pentru SBU va urma o perioadă de contracție, cu reduceri de efective și desființarea unor departamente, elemente care probabil vor fi prevăzute în noua lege de organizare a SBU. Demiterile făcute de Zelenski la vârful SBU se încadrează în această tendință, în acest sens observându-se că în una din cele două funcții de prim-adjunct nu a mai numit pe nimeni, șeful SBU urmând să rămână, probabil, doar cu un prim-adjunct.
Pe de altă parte, deși eliberările din funcție par să aibă un caracter de normalitate, în spate fiind o reformă a SBU care urmează să treacă prin Parlament, este surprinzător șirul de demiteri din structurile de forță și de informații, declanșat o dată cu ieșirea lui Arsen Avakov de pe scena guvernamentală, unde se afla din 2014.
Citește și: Tensiuni în Ucraina. Zelenski l-a demis pe şeful Statului Major al armatei ucrainene
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News