Relațiile Emiratelor Arabe Unite cu state non-arabe (2) "Mica Sparta din Golf" și asocierea strategică cu Rusia

Nicolae Iordan |
Data publicării:

"Mica Sparta din Golf" trece printr-o perioadă deosebit de bună din punctul de vedere al relațiilor diplomatice. Datorită acestora, în ultimele luni i s-au deschis noi oportunități geostrategice pe care se străduiește să le materializeze pentru a-și asuma un rol de actor regional. 

După Israel, Emiratele Arabe Unite (EAU) aprofundează o a doua axă a relațiilor non-arabe, cea cu Rusia.

Pe 9 martie, ministrul afacerilor externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, s-a întâlnit cu omologul său emirat. În cadrul reuniunii, au fost abordate diferite probleme, inclusiv cooperarea în materie de  turismul și cultură, cooperarea comercială bilaterală (volumul comerțului dintre cele două țări a crescut doar în 2020 cu 80%), dar, mai presus de toate, acordul privind energia nucleară iraniană și celelalte probleme de securitate din zonele critice pentru cele două părți.

Lavrov a sugerat că ar fi necesar să se discute programul de rachete iraniene în cadrul unor negocieri mai largi, care să includă și politica regională iraniană în raport cu țările vecine și regiunea Orientul Mijlociu și Africa de Nord. O organizație pentru securitate și cooperare în regiunea Golfului ar fi, din punctul de vedere rus, cel mai potrivit forum pentru astfel de discuții. De fapt, Rusia promovează o arhitectură pentru securitate în Golful Persic, care prevede un pact de neagresiune pentru zonă. Noua structură ar trebui să fie inspirată de viziunea rusă a OSCE.

De asemenea, părțile au subliniat în mod deschis "importanța cooperării pentru a stimula încrederea și transparența în Golful Persic în domeniul dezvoltării militare". O declarație de principii care pare să dorească depășirea unuia dintre obstacolele majore din această relație specială: cea constituită de Iran, care are relații excelente cu Rusia, dar care este în același timp rivalul prin excelență al Arabiei Saudite.

Lavrov însuși a subliniat, de asemenea, că salută normalizarea relațiilor Israelului cu Emiratele Arabe Unite. Axa duală non-arabă dezvoltată de Abu Dhabi, pe de o parte cu Israel și, pe de altă parte, cu Rusia, ar putea fi, de asemenea, favorizată de relațiile excelente în prezent dintre Moscova și Tel Aviv. În decembrie, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că "relațiile dintre cele două țări se dezvoltă ca niciodată".

Evident, nici prietenia dintre Moscova și Abu Dhabi nu este nouă. Colaborarea militară s-a consolidat odată cu războiul din Siria și semnarea în 2018 a mai multor acorduri de cooperare în valoare de 1,4 miliarde de dolari în sectoarele energetic, militar și al inteligenței artificiale.

Comuniunea de interese tactice în Yemen și Siria (EAU au fost primele care au deschis o ambasadă la Damasc pentru a acționa inițial ca o alternativă la axa Teheran, Ankara și Moscova, dar și pentru a consolida indirect frontul anti-turc din Libia) și interesul de a exploata vidul parțial lăsat de slăbirea angajamentului administrației Trump față de Orientul Mijlociu a prezis deja de ceva timp o consolidare tot mai mare a axei.

Suspiciunile cu privire la posibila legătură dintre Abu Dhabi și contractorii militari privați ruși au fost confirmate la sfârșitul lunii noiembrie într-un raport al Inspectorului general al Pentagonului pentru operații de combatere a terorismului în Africa, care a dezvăluit un acord între Rusia și EAU, potrivit căruia emirații ar finanța Grupul Wagner în Libia. Prin urmare, uniunea pare să se consolideze din ce în ce mai mult în jurul abordării comune în fața crizelor regionale de securitate, dar și în fața dezacordurilor tot mai mari dintre Abu Dhabi și Riad.

Chiar dacă Emiratele continuă să rămână ostile Iranului, au încă un grad diferit de flexibilitate față de Teheran decât sora sa saudită și tocmai această flexibilitate le permite să joace la diferite mese și să obțină întotdeauna autonomie strategică în sine, din punctul de vedere al partenerilor, ca o alternativă reală la Arabia Saudită.

De mai multe ori, Abu Dhabi a încercat, de fapt, să favorizeze o reducere a tensiunilor cu Teheranul, așa cum sa întâmplat, de exemplu, în timpul atacurilor asupra petrolierelor de la Fujairah în Strâmtoarea Hormuz în 2019. Formele de contact între Abu Dhabi și Teheran au avut loc și prin Rusia în Siria.

Contactele publice, care au avut loc între miniștrii de externe iranieni și emirați în august anul trecut, oficial, pentru a discuta despre pandemie, sunt în mod clar o încercare a Abu Dhabi-ului de a rupe compactitatea frontului Iran-Turcia. Prin urmare, Rusia este văzută de Emirate Arabe ca un potențial stabilizator din cauza canalului deschis cu Iranul și a dorinței sale de a media în dosarele Siria și Yemen, dar și în problema israeliano-palestiniană.

Moscova a fost, de asemenea, prezentă la IDEX cu scopul de a deschide noi spații de piață în Orientul Mijlociu. Dar, mai presus de toate, țintește Emiratele: în 2020, Abu Dhabi a cheltuit aproape 3 milioane de dolari pe vehicule blindate rusești BMP3 și intenționează acum să cumpere tancuri și arme de foc noi, după cum a relatat ziarul Izvetsia.

În limitarea Iranului, Emiratele își găsesc interesul comun cu Israelul. Dar pentru Emirate adevărata prioritate este mai mult ca oricând consolidarea axei anti-Turcia, cu care continuă să concureze în scenariile din Africa de Nord, Orientul Mijlociu, Cornul Africii și în Golf.

Și Moscova, în pofida întâlnirii dintre miniștrii de externe ruși și turci de la Doha, în urmă cu câteva zile, pentru a discuta un cadru comun asupra dosarului sirian, se confruntă cu o situație de coexistență competitivă cu Ankara, aflându-se în opoziție cu aceasta din urmă, practic în fiecare conflict în care cele două părți sunt implicate.

 CITEȘTE ȘI: Relațiile Emiratelor Arabe Unite cu state non-arabe (I). Tandemul funcțional cu Israelul

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel