Relatările primilor militari ucraineni care au invadat Rusia: Am intrat cu mașini de luptă Stryker direct în ei fără să opună rezistență. Nu se așteptau

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Militari ucraineni - Ucraina confirmă capturarea unor teritorii rusești în regiunea Kursk. Sura foto: Telegram/Defence-Blog.
Militari ucraineni - Ucraina confirmă capturarea unor teritorii rusești în regiunea Kursk. Sura foto: Telegram/Defence-Blog.

În timp ce tancurile și infanteria armatei ucrainene se revărsau peste granița rusă în regiunea Kursk pe 6 august, într-o turnură șocantă a războiului, soldații din Brigada 82 de Asalt Aeropurtată nu au întâmpinat inițial nicio rezistență, potrivit unui soldat din brigadă care a vorbit cu Financial Times.

Un soldat cunoscut doar ca Volodimir a povestit cum brigada sa a fost printre primele care au intrat în regiunea Kursk. Aceștia fuseseră relocați din Harkov, unde rezistaseră atacurilor forțelor ruse masate.

,,Am intrat pentru prima dată pe teritoriul Rusiei marți [6 august], la ora 13.00", a declarat Volodimir. "Am fost printre primii care au intrat acolo".

După ce au trecut granița, au dat peste un complex militar rus în care soldații pur și simplu "stăteau în pădure și beau cafea".

,,Atunci Stryker-ul (n.r. vehicul blindat de luptă) nostru a intrat direct în masa lor. Am ucis mulți dintre ei în prima zi", a spus el. "Pentru că erau neînarmați și nu se așteptau la noi", a spus el, adăugând că zeci de soldați ruși s-au predat.

Un vehicul de luptă Stryker al Brigăzii ucrainene 82 de Asalt Aerian. Sursa foto: An 82nd Air Assault Brigade.

 

Armata Ucrainei, prima Armată străină care intră invadează Rusia după 1941

 

Spre deosebire de trupele de anul trecut, care s-au luptat cu apărarea complexă a Rusiei în timpul unei contraofensive majore, forțele care au atacat zonele de frontieră de la Kursk au traversat rapid și fără dificultăți - prima armată străină care a făcut acest lucru de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Pe 9 august, unitatea Stryker a lui Volodimir a fost lovită de un lansator de grenade antitanc portabil. Deși șoferul său a suferit o comoție cerebrală, niciun soldat ucrainean nu a fost ucis, iar vehiculul avariat a fost remorcat înapoi pe teritoriul ucrainean.

Cu toate acestea, în loc de atacuri terestre, armata rusă a răspuns cu bombardamente aeriene și atacuri cu drone.

În ciuda acestui fapt, trupele ucrainene susțin că forțele ruse nu au reușit să le oprească înaintarea, raportând că multe dintre întăririle trimise de Moscova au fost capturate sau ucise.

Forțele ucrainene au avansat 5-10 kilometri pe zi, parcurgând peste 30 de kilometri într-o săptămână. Luni, 12 august, comandantul suprem Alexander Sîrskîi a estimat că trupele ucrainene au preluat controlul asupra a aproximativ 1 000 de kilometri pătrați (390 de mile pătrate).

Cu toate acestea, nu toți soldații ucraineni au fost convinși de importanța acestei incursiuni. Unii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la abandonarea pozițiilor lor din regiunea Donețk pentru a fi relocate în cadrul acestei operațiuni.

Mulți soldați au recunoscut că în primele zile ale invaziei nu le era clară misiunea lor.

Denis, un alt soldat ucrainean, a sugerat pentru FT că operațiunea urmărea să captureze teritoriul rusesc și să îl schimbe cu ''pământ ucrainean'' în cazul unor negocieri viitoare.

 ,,Putem lupta aici și să preluăm teritoriul lor. Apoi pot începe negocierile și putem face schimb de terenuri".

Unii soldați au sugerat că operațiunea a fost, de asemenea, menită să devieze forțele ruse de la liniile frontului din sudul și estul Ucrainei, unde forțele Kievului au fost supuse unei presiuni tot mai mari.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel