"Chiar dacă a fost subliniată necesitatea unei agende pozitive, s-a constatat că raportul a fost redactat dintr-un punct de vedere unilateral şi sub influenţa unor acuzaţii înguste ale anumitor ţări membre", a reacţionat într-un comunicat ministerul turc de externe.
Apreciind însă eforturile de a continua relaţiile "pe baza unei agende pozitive", ministerul turc de externe s-a angajat să răspundă "cu paşi pozitivi" la acţiunile UE "în direcţia intereselor noastre comune".
Uniunea Europeană a cerut joi Turciei să îşi asume angajamente pentru a putea relansa relaţiile bilaterale şi a plasat Ankara sub supraveghere până în iunie pentru a marca dezaprobarea faţă de deteriorarea situaţiei respectării drepturilor omului şi a libertăţilor.
Liderii UE reuniţi virtual au aprobat o "abordare treptată, condiţionată şi reversibilă pentru consolidarea cooperării bilaterale într-un "anumit număr de domenii de interes comun", a anunţat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Consiliului European, Charles Michel.
Participanţii la summit au stabilit drept condiţie continuarea "dezescaladării actuale" şi angajarea Turciei "într-o manieră constructivă".
Europenii doresc să normalizeze relaţiile cu Turcia după un an de tensiuni, dar îi cer preşedintelui Recep Tayyip Erdogan acţiuni care să demonstreze disponibilitatea sa de conciliere, în special referitor la soluţionarea disputelor cu Grecia şi Cipru, retragerea din Libia şi respectarea în plan intern a drepturilor fundamentale ale cetăţenilor.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News