Reînarmarea Europei și războiul din Ucraina: România, reprezentată de Angel Tîlvăr care participă la Reuninea informală a miniștrilor Apărării din Europa

Darius Muresan |
Data publicării:
Angel Tîlvăr, în vizită la companii din industria de apărare din Bacău. Sursă foto: Angel Tîlvăr @OfficialPhoto
Angel Tîlvăr, în vizită la companii din industria de apărare din Bacău. Sursă foto: Angel Tîlvăr @OfficialPhoto

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr a participat în zilele de 2 și 3 aprilie, la Reuniunea informală a miniștrilor apărării din țările membre ale Uniunii Europene, care a avut loc la Varșovia, în Polonia.

Agenda întâlnirii ministeriale a cuprins discuții referitoare la implementarea  direcțiilor de acțiune evidențiate în documentul programatic referitor la Carta Albă privind pregătirea apărării europene.

De asemenea, miniștrii apărării au discutat despre situația de securitate de pe continent și despre soluțiile de consolidare a sprijinului oferit Ucrainei de către Uniunea Europeană.

Discuțiile continuă azi.

Consiliul informal de la Varșovia va fi prezidat de Înalta Reprezentantă a UE, Kaja Kallas, și de ministrul apărării din Polonia, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Astfel, se va discuta despre întărirea industriei de apărare a Europei în actuala situație de securitate. De asemenea, miniștrii de resort vor lua în discuție sprijinul continuu față de Ucraina și rolul pe care UE îl poate juca în asigurarea unei păci durabile și juste, scrie Agerpres. Cel mai recent summit informal pe aceeași temă a avut loc la Paris, la 27 martie 2025, sub forma așa-numitei 'coaliții a voluntarilor, condusă de premierul britanic, Keir Starmer, și de președintele francez, Emmanuel Macron, ce are ca obiectiv o posibilă desfășurare de trupe pe teritoriul ucrainean.

La finalul summitului de la Paris, președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat că o misiune franco-britanică se va deplasa în Ucraina în zilele următoare, pentru pregătiri privind formatul armatei ucrainene, precum și o posibilă desfășurare de forțe din mai multe țări europene aliate în urma unui eventual acord de pace. Macron a mai spus, în context, că el și premierul britanic, Keir Starmer, vor conduce de acum eforturile acestei coaliții de țări, care include state europene, precum și Canada și UE și NATO ca instituții. Summitul de la Paris nu a fost o reuniune a Consiliului UE.

Alte subiecte pe ordinea de a zi reuniunii de la Varșovia includ situația geopolitică mai largă și conflictele din Orientul Mijlociu.

Reuniunile oficiale ale Consiliului sunt organizate de Consiliul UE și sunt prezidate de președinția Consiliului. Cu toate acestea, fiecare președinție a Consiliului organizează și reuniuni informale ale miniștrilor pentru a purta discuții privind inițiative legate de un anumit subiect sau de o anumită formațiune a Consiliului.

***
Anterioara reuniune a Consiliului Afaceri Externe al UE, în formatul apărare, a avut loc la 19 noiembrie 2024, atunci discutându-se despre sprijinul militar acordat de UE Ucrainei. De asemenea, Consiliul a aprobat concluzii privind revizuirea strategică a cooperării structurate permanente (PESCO). Revizuirea a fost lansată în noiembrie 2023, cu scopul de a consolida PESCO, făcând-o mai strategică și mai eficace și adaptând-o la noua realitate geopolitică după 2025.

***
Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene este alcătuit din miniștrii afacerilor externe din toate statele membre ale UE. În funcție de ordinea de zi, Consiliul îi reunește, de asemenea, pe: miniștrii apărării (politica de securitate și apărare comună), miniștrii competenți în materie de dezvoltare (cooperarea pentru dezvoltare), miniștrii comerțului (politica comercială comună).

Reuniunile Consiliului Afaceri Externe sunt prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, în prezent Kaja Kallas. Înaltul Reprezentant este sprijinit de Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE).

Doar atunci când Consiliul Afaceri Externe discută teme de politică comercială comună, acesta este prezidat de reprezentantul statului membru al UE care deține președinția Consiliului UE, asigurată prin rotație pentru perioade de șase luni.

Consiliul Afaceri Externe se reunește, de obicei, cel puțin o dată pe lună.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel