La 66 de ani de la Revoluția ungară, Moscova este farul călăuzitor pentru Orban
Revoluția ungară din 1956 ocupă un loc aparte în memoria istorică a maghiarilor, pentru că a fost o luptă pentru libertate împotriva represiunii comuniste, fiind în același timp o pagină eroică și tragică în istoria țării.
În urmă cu 66 de ani, zeci de mii de cetățeni ai Republicii Populare Ungare, inclusiv studenți și reprezentanți ai intelectualității, au protestat împotriva regimului comunist controlat de Uniunea Sovietică, cerând reforme politice și economice. Cu toate acestea, protestele au fost înăbușite cu brutalitate de trupele sovietice și de agențiile de securitate a statului ungar.
Deși părea că s-a rupt definitiv cu trecutul, în 2010, partidul național-conservator și eurosceptic Fidesz, condus de Viktor Orban, a ajuns la putere în țară. De mai bine de zece ani, nivelul libertăților democratice din țară a atins cel mai scăzut nivel, Budapesta vorbește din ce în ce mai mult la unison cu Moscova, iar relațiile cu Occidentul, inclusiv cu instituțiile europene, se răcesc.
Nici agresiunea pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei nu a schimbat situația. Prim-ministrul Orbán sprijină în mod deschis propaganda Kremlinului. Ungaria susține că sancțiunile sunt de vină pentru inflație și criza gazelor și este singurul dintre vecinii occidentali ai Ucrainei care a refuzat să-și ofere teritoriul pentru aprovizionarea cu arme. Retorica Budapestei cu privire la Bruxelles s-a intensificat.
Mai mult, de la începutul războiului, guvernul maghiar a făcut tot posibilul pentru a continua să primească gaz și petrol din Rusia.
Declarațiile ministrului de externe Péter Szijjártó arată clar că Ungaria rămâne veriga slabă din interiorul UE în ceea ce privește regimul de sancțiuni ce trebuie aplicat Moscovei:
„Este clar că Comisia Europeană nu a învățat din greșelile din perioada trecută și nu dorește să recunoască realitatea, chiar dacă măsurile de la Bruxelles au făcut până acum doar agravarea crizei energetice ”, susține oficialul.
Cu toate acestea, în ciuda sprijinului considerabil din partea populației pentru politica lui Orban, nu întreaga țară este de acord cu aceasta. Protestele masive de stradă care au avut loc în aceeași zi sunt o dovadă clară.
Ca acum 66 de ani, mii de profesori și studenți au ieșit pe străzile Budapestei . De data aceasta, în loc de bannere cu lozinci antisovietice, manifestanții au purtat pancarte cu cuvintele „Orban, ieși afară” sau ”Rușilor, plecați acasă!”.
Guvernul Orban dă vina pe UE și cere să se deblocheze banii
Autoritățile recunosc problema, dar susțin că „grevele nu sunt o opțiune”. Guvernul, conform unui scenariu clasic pentru acesta, subliniază că va ridica salariile profesorilor atunci când Uniunea Europeană va aloca fonduri din Fondul de Reconstrucție.
Guvernul Orbán a anunțat o creștere a salariului cu 10% pentru profesori în 2022, dar sindicatele spun că acestea sunt insuficiente, scrie Reuters.
Astfel, partidul Fidesz, deși a câștigat lejer alegerile parlamentare din acest an, este probabil să se confrunte cu cele mai dificile provocări ale timpului său la putere, precum inflația, cursul de schimb scăzut al forintului și posibila lipsă de plăți din fondurile UE.
O astfel de stare de lucruri va deveni, evident, un catalizator pentru noi acțiuni de contestare a regimului Orban
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News