Regimul de la Tiraspol refuză banii europeni pentru depăşirea crizei energetice. Soluția: Gaze rusești, livrate de o companie ungară

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Regiunea separatistă Transnistria din estul Republicii Moldova a refuzat ajutorul în valoare de 60 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană pentru depăşirea crizei energetice.

Gazele vor veni din Rusia, prin intermediul unei companii ungare, a anunţat luni premierul Republicii Moldova, Dorin Recean.

Companiile ungare au în continuare relațiile comerciale privilegiate cu Gazprom.

Budapesta refuză să impună sancțiuni pentru gazele rusești, prevalându-se de justificări precum asigurarea securității energetice a țării, deși toate celelalte state UE au implementat regimul de sancțiuni și s-au declarat dispuse să colaboreze cu Ungaria în privința furnizării de gaze din surse alternative.

În acest context, România trebuie să decisă în perioada următoare dacă va bloca tranzacția prin care E.ON România ar urma să fie preluată de compania ungară MVM, cu legături strânse cu Rusia. MVM a făcut o ofertă mult mai mare decât valoarea de piață și stârnit suspiciuni privind o posibilă implicare a Rusiei.

 

Tiraspolul nu vrea ajutorul UE

 

După ce a primit o primă tranșă de bani europeni pentru a-și rezolva problemele cele mai acute, regiunea transnistreană nu mai dorește continuarea colaborării și anunță că va primi gaz prin intermediul unei companii ungare, urmând să plătească în avans tranzitul pe teritoriul Republicii Moldova, relatează Agerpres, caer citează Deschide.md.

"Guvernul, împreună cu Uniunea Europeană, a rezolvat o problemă gravă creată de Rusia - a dus căldură şi lumină în casele locuitorilor din regiunea transnistreană. Oamenii au văzut ce înseamnă Rusia şi ce înseamnă să ai Uniunea Europeană alături de tine.

Banii (20 de mil. euro) din grantul european oferit gratuit din 1 februarie au fost utilizaţi integral", a informat premierul Dorin Recean, într-o postare pe Facebook.

În postarea sa, Recean a explicat că, "pe termen mediu, oferta UE de 60 de milioane de euro era o soluţie care să dezlege regiunea transnistreană de şantajul şi instabilitatea energetică. Tiraspolul a refuzat această soluţie. Rusia nu le permite să accepte ajutorul european, din frica de a pierde controlul asupra regiunii. Condiţia de bază refuzată de Tiraspol a fost creşterea treptată a tarifelor pentru consumatori. Prin urmare, nu pot primi bani din ajutorul european de 60 de milioane de euro”, explică premierul.

De cealaltă parte, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a mulțumit Rusiei pentru sprijinul ”financiar și funcțional” și a menționat că regiunea transnistreană va fi aprovizionată cu gaze de către o companie ungară, cu participarea „Moldovagaz”, notează newsmaker.md.

 

Cum va ajunge gazul rusesc în regiunea transnistreană

 

Soluţia pe care a ales-o regimul de la Tiraspol are ca sursă gazul rusesc adus de o firmă din Ungaria.

"O companie din Ungaria - MET Gas and Energy Marketing AG - va fi achitată de JNX General Trading L.L.C, din Dubai, şi va aduce gazul la frontiera cu Republica Moldova. Ambele companii au fost verificate. MET Gas and Energy Marketing AG este trader de gaze naturale pe piaţa europeană. Pentru JNX General Trading L.L.C nu au fost identificate neconformităţi în ceea ce priveşte legislaţia naţională şi internaţională. La fel, în spatele companiilor nu au fost identificaţi cetăţeni moldoveni; MET Gas and Energy Marketing AG va livra gazul la frontiera cu R. Moldova în baza contractului semnat cu Moldovagaz; Tiraspolul va achita în avans costurile de tranzit pentru gazul transportat de la frontiera cu Republica Moldova spre regiune în baza unui acord între Moldovagaz şi Tiraspoltransgaz".

 ”Este o soluţie care nu rezolvă problema pe termen lung. Totuşi, nu vom bloca livrarea gazului şi nu vom lăsa oamenii de pe malul stâng să îngheţe", se arată în postare.

"Noi permitem acest tranzit, iar Tiraspolul va întreprinde câteva acţiuni care să demonstreze deschidere: eliberarea deţinuţilor politici, rezolvarea problemei liceului din Rîbniţa (unica instituţie de învăţământ cu predare în limba română din Transnistria - n.r.), păstrarea televiziunii publice moldoveneşti în grilă, scoaterea posturilor de control instalate în 2022 (33, dintre care 11 încă sunt active). Important: acesta nu este un acord între guvernul Republicii Moldova şi Rusia sau alte entităţi, ci o permisiune din partea guvernului ca oamenii din regiunea transnistreană să primească gaz şi să nu îngheţe", a mai explicat premierul moldovean, care a anunţat totodată că toate aceste subiecte vor fi discutate luni la Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel