Regatul Unit trimite avioane Eurofighter Typhoon în Turcia. Se pregătește Ankara să achiziționeze avioane europene în detrimentul F-16?

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane britanice Eurofighter Typhoon, foto: Royal Air Force
Avioane britanice Eurofighter Typhoon, foto: Royal Air Force

La 18 decembrie 2024, două avioane de luptă Eurofighter Typhoon ale Royal Air Force (RAF) au aterizat la baza aeriană Murted de lângă Ankara, Turcia, pentru a fi evaluate de autoritățile turce. Acest lucru survine ca urmare a interesului exprimat de Turcia de a achiziționa 40 de avioane Eurofighter Typhoon pentru a-și moderniza forțele aeriene, ca soluție provizorie în așteptarea pregătirii operaționale a TAI KAAN, avionul de vânătoare de generația a V-a pe care îl construiește industria aeronautică turcă.

 

Negocierile privind achiziționarea avioanelor Eurofighter au început în timpul summitului NATO desfășurat la Washington între 9 și 11 iulie 2024. La discuții au participat președintele turc Recep Tayyip Erdoğan și liderii țărilor membre ale consorțiului Eurofighter - Germania, Regatul Unit, Italia și Spania.

Se pare că Turcia este pregătită să aloce între 8 și 10 miliarde EUR pentru acest contract, o decizie care ar putea implica reducerea comenzii anunțate anterior pentru cele 40 de avioane F-16V și cele 80 de kituri de modernizare evaluate la 23 de miliarde EUR. Acordul ar trebui să includă upgrade-uri tehnice precum radarul ECRS (European Common Radar System) Mk2.

Eurofighter Typhoon este un avion de luptă multirol dezvoltat de consorțiul de companii aerospațiale europene: Airbus, BAE Systems și Leonardo. Conceput pentru misiuni aer-aer și aer-sol, avionul este propulsat de două motoare Eurojet EJ200.

Aeronava poate atinge o viteză maximă de 2,35 Mach la altitudine mare și 1,25 Mach la nivelul mării - avand o rază de acțiune de aproximativ 2.900 de kilometri și un plafon de maxim de zbor de 19.812 metri.

Avionul este echipat cu avionică avansată, inclusiv radarul Captor-E Active Electronically Scanned Array (AESA), capabil să urmărească până la 20 de ținte simultan și să le atace cu diverse arme. Armamentul include un tun revolver Mauser BK-27 de 27 mm și poate transporta peste 9.000 de kilograme de sarcină utilă.

Eurofighter poate lansa rachete aer-aer precum AIM-120 AMRAAM, MBDA Meteor și IRIS-T, precum și muniții aer-sol precum bombe Paveway IV, rachete de croazieră Storm Shadow și rachete anti-radar AGM-88 HARM. În plus, poate transporta rachete anti-navă, inclusiv Marte ER și Joint Strike Missile (JSM).

Luarea în considerare a Eurofighter de către Turcia corespunde nevoii acesteia de a-și moderniza forțele aeriene, în contextul în care Grecia a achiziționat recent avioane Rafale din Franța și intenționează să cumpere avioane de luptă F-35 din Statele Unite.

Între timp, Turcia rămâne exclusă din programul F-35 din cauza achiziționării sistemului rusesc de apărare aeriană S-400, care a condus, de asemenea, la sancțiuni americane în cadrul legii CAATSA. Deși Turcia și-a manifestat interesul de a se alătura din nou programului F-35, aceasta caută în mod constant și alte opțiuni, cum ar fi Eurofighter, care oferă o alternativă la sistemele fabricate în SUA.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel