Reformistul iranian Massoud Pezeshkian a câștigat alegerile prezidențiale. Chiar dacă în Iran președintele nu are puteri reale, votul e un semnal privind nemulțumirea publică tot mai mare

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Iran / pexels, Lara Jameson
Iran / pexels, Lara Jameson

În al doilea tur al alegerilor prezidențiale iraniene a câștigat candidatul reformist Massoud Pezeshkian, a anunțat ministerul de Interne iranian, potrivit căruia prezența la vot în al doilea tur de vot la alegerile anticipate pentru prezidențiale a atins aproape 50 la sută.

Deputatul și chirurgul cardiovascular Massoud Pezeshkyan, care s-a angajat să deschidă Iranul către lume, l-a câștigat pe politicianul ultra-conservator Said Jalili.

A fost o cursă strânsă între Pezeshkian, singurul moderat din grupul inițial de patru candidați, și fostul negociator al programului nuclear iranian, Said Jalili, un susținător ferm al aprofundării legăturilor cu Rusia și China.

Într-o țară cu aproximativ 61 de milioane de alegători eligibili, Pezeshkyan a câștigat 16,3 milioane de voturi, Jalili 13,5 milioane. Susținătorii taberei reformiste au ieșit pe străzile din Teheran și din alte orașe iraniene la primele ore ale dimineții pentru a sărbători victoria, potrivit agenției AP.

Primul tur al votului prezidențial a avut loc pe 28 iunie. 40% dintre alegătorii eligibili și-au votat, ceea ce a fost cel mai scăzut procent de la Revoluția Islamică din 1979. Criticii spun că aceasta subliniază scăderea sprijinului pentru conducerea clericală într-un moment de nemulțumire publică tot mai mare față de dificultățile economice și restricțiile asupra libertăților politice și sociale.

"Nu am votat săptămâna trecută, dar azi l-am votat pe Pezeshkian. Știu că Pezeshkian va fi un președinte fără putere, dar este totuși mai bun decât un dur", spune Afarin, proprietarul unei mici afaceri din centrul orașului Isfahan.

În al doilea tur de vineri, prezența la vot a fost de 49,8%.

Alegeri prezidențiale anticipate au avut loc după ce președintele în exercițiu, Ebrahim Raisi, a murit într-un accident de elicopter în mai.

În Republica Islamică, unde ayatollahul Ali Khamenei este cea mai înaltă autoritate, potrivit presei, probabil că noul șef al statului nu va aduce schimbări majore. Khamenei numește și membrii Consiliului de Supraveghere, care a decis deja înainte de primul tur care dintre candidați poate participa la alegeri din punct de vedere ideologic.

Noul președinte nu este de așteptat să producă vreo schimbare majoră de politică privind programul nuclear iranian sau o schimbare a sprijinului pentru grupurile paramilitare din Orientul Mijlociu.

Totuși, președintele va fi strâns implicat în alegerea unui succesor al ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului în vârstă de 85 de ani, care decide asupra celor mai importante probleme ale țării.

Pezeshkian ar putea încerca să promoveze o politică externă pragmatică, ar putea atenua tensiunile legate de negocierile, acum blocate, cu marile puteri pentru a revigora acordul nuclear din 2015 și ar putea îmbunătăți perspectivele de liberalizare socială și pluralism politic.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel