Potrivit documentului publicat de MApN, DGIA va beneficia de statutul de persoană juridică.
„În prezent, Direcția Generală de Informații a Apărării este structură centrală a Ministerului Apărării Naționale, fără personalitate juridică, subordonată ministerului apărării naționale, cu o organizare proprie alcătuită din structuri de specialitate care au stabilite atribuții și responsabilități distincte și asigură expertiză pe domeniile generale și specifice de activitate”.
Actul legislativ duce la „recunoașterea statutului de persoană juridică și individualizarea structurii în plan juridico-legislativ”.
Această modificare va permite DGIA să atragă și alte surse de finanțare.
De subliniat însă că DGIA rămâne în subordinea Ministerului Apărării Naționale.
În urma acestor reforme, DGIA va avea și un cadru legislativ mai larg în ceea ce privește inclusiv interceptările în contextul chestiunilor de siguranță națională.
Direcția Generală de Informații a Apărării este autorizată să folosească, să creeze, să achiziționeze, să dețină și să utilizeze mijloace, respectiv să folosească forme, metode și surse specifice pentru culegerea, prelucrarea, verificarea, stocarea și valorificarea informațiilor și datelor referitoare la securitatea națională în domeniul apărării, în condițiile legii, se precizează în proiectul legislativ, care subliniază faptul că aceste etape nu trebuie să lezeze drepturile sau libertățile fundamentale ale cetățenilor, precum nici viața privată, onoarea sau reputația lor.
Totodată, potrivit noilor reglementări legislative, Direcția Generală de Informații a Armatei va avea posibilitatea să angajeze personal civil de specialitate în domenii critice.
O altă modificare importantă se referă la zona de cyber. Activitatea de cyber devine o prioritate a spionajului militar românesc. Proiectul detaliază și activitățile contrainformative.
”Cu referire la cyber intelligence și la cyber counter-intelligence, actul normativ redefinește responsabilitățile DGIA în domeniile securității și apărării cibernetice pentru a exprima cu fidelitate atribuțiile acesteia și pentru a asigura o delimitare clară de cele ale Statului Major al Apărării, în sensul în care Direcția Generală de Informații a Apărării desfășoară acțiuni specifice de informații și contrainformații în spațiul cibernetic cu scopul cunoașterii, monitorizării, prevenirii și contracarării oricăror acțiuni care pot constitui riscuri, vulnerabilități și/sau amenințări la adresa securității naționale în domeniul apărării și asigură securitatea și apărarea cibernetică pentru infrastructurile cibernetice proprii, în strictă corelare cu prevederile Legii nr. 58/2023 privind securitatea și apărarea cibernetică a României, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative”, se arată în textul legislativ.
Un alt aspect esențial pe care proiectul legislativ îl aduce e trecerea în lege a cooperării DGIA cu structurile NATO și Uniunii Europene.
Proiectul legislativ poate fi consultat AICI.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News