Prezent la conferinţa de presă, reprezentatul DefenseRomania l-a întrebat pe preşedintele Klaus Iohannis dacă, ţinând cont că are o relaţie foarte apropiată cu preşedintele Donald Trump, a luat în calcul să solicite omologului său american ca o parte dintre aceste trupe să fie dislocate şi în România?
,,Am urmărit cu mare interes declaraţiile secretarului american al apărării, Mark Esper, despre mişcările globale de trupe americane şi am constat că este vorba, în primul rând despre o mişcare globală, de o mişcare care vine să întărească postura NATO, lucru care pentru noi este foarte important, o mişcare care vine să sprijine aliaţii de pe flancul estic al NATO – lucru foarte important şi apreciat de noi. Am aflat de intenţia de a muta, prin rotaţie sau prin alte proceduri, o parte din aceste efective şi în zona Mării Negre’’, a precizat Klaus Iohannis.
Soldații americani sunt tot timpul bineveniți în România
,,În continuare aceste chestiuni vor fi discutate în formate NATO, vor fi discutate între militari, iar în măsura în care vor fi luate decizii concrete care ne afectează, evident că le vom comunica. Dar, pauşal vă pot spune de pe acum că România a atras atenţia de ani de zile – eu am atras atenţia – că este nevoie de mai mulţi militari în Zona Mării Negre. Am atras atenţia că este o nevoie sporită de atenţie pe Zona Mării Negre. Dacă acum se întâmplă acest lucru suntem foarte mulţumiți. În ceea ce priveşte soldaţii americani, pot să vă spun că aceştia sunt tot timpul foarte bineveniţi în România'', a mai spus Iohannis.
Amintim că, Statele Unite ale Americii intenţionează să retragă 11.900 de militari din Germania şi să-i repoziţioneze în alte ţări, a anunţat miercuri secretarul american al apărării, Mark Esper.
Aproape 5.600 de membri ai acestui personal militar vor fi repoziţionaţi în alte ţări membre NATO, în timp ce 6.400 se vor întoarce în SUA, mulţi urmând să fie desfăşuraţi prin rotaţie în Europa, a spus Esper într-o conferinţă de presă la Washington.
Cei retraşi vor fi în mare parte mutaţi în Belgia şi Italia, dar Washingtonul are în vedere repoziţionarea unor trupe şi în Polonia şi statele baltice, dacă se ajunge la un acord cu aceste ţări cu privire la statutul lor, a precizat şeful Pentagonului.
Mutarea este făcută "într-o manieră care va întări NATO, va intensifica descurajarea Rusiei, "îi va reasigura pe aliaţi" şi va "îmbunătăţiţi flexibilitatea strategică a SUA", a spus Esper, citat de agenţia de presă germană, potrivit Agerpres.
Secretarul de stat american, Mark Esper, a mai precizat că o parte dintre militarii americani retraşi din Germania vor fi relocați în zona Mării Negre, fără să numească țările în care vor fi dislocați, potrivit The New York Times.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News