Reducerea efectivelor active ale unităților de tancuri și artilerie ale armatei ucrainene, dezinformare sau realitate?

Gheorghe Orjanu |
Data publicării:

Șeful Statului Major General (SMG) al Forțelor Armate (FA) ale Ucrainei, general-locotenent Serghei Korniciuk, a făcut ieri, 21 iulie, o serie de precizări privind reforma armatei, ca răspuns la informațiile false și cu caracter manipulator apărute în ultima perioadă pe acest subiect.

Astfel, șeful SMG a precizat că, într-adevăr, s-a luat decizia de reducere treptată a efectivelor militare, demersul fiind în conformitate cu legislația națională, care prevede un maximum de 250.000 de angajați ai Ministerului Apărării.

Acesta a adăugat că în perioada 2014–2016 au fost create foarte multe unități (batalioane, regimente, brigăzi), dintre care unele cu o capacitate de luptă scăzută, fapt care mai mult a îngreunat procesul de planificare a resurselor financiare și materiale.

Serghei Korniciuk a clarificat faptul că nu va exista o reducere semnificativă de personal, deoarece în prezent efectivele ministerului sunt aproape de maximul prevăzut de lege. Reforma Forțelor Armate se va axa în special pe optimizarea structurilor la nivelul statelor majore, structurilor de conducere și în cadrul unităților necombatante.

Deși, șeful SMG a asigurat că unitățile combatante nu vor fi afectate în procesul de reformă, și aici vor fi unele modificări, care vor viza eliminarea din statele de organizare a funcțiilor neîncadrate și trecerea în conservare a tehnicii, care oricum nu era deservită cu militari activi. Respectivele armamente din depozite vor fi încadrate cu rezerviști, în prezent Ucraina dispunând de o rezervă cu un grad ridicat de pregătire, de aproximativ 100.000 de persoane.

Referindu-se la unitățile de artilerie și de tancuri, Serghei Korniciuk a exemplificat că bateriile de tunuri vor fi reduse de la șase piese la patru, iar companiile de tancuri, de la 10 blindate la 8 – 9, diferența de tehnică urmând să fie depozitată, iar funcțiile aferente, oricum neîncadrate cu militari activi, urmând să fie ocupate cu rezerviști chemați în caz de nevoie.

În final, șeful SMG a asigurat că la nivelul structurilor de conducere centrală ale Ministerului Apărării se face tot posibilul pentru a crește capacitatea de luptă a armatei și pentru a crea cu adevărat o nouă armată, ceea ce ridică un set uriaș de probleme: reînnoire tehnică, logistică și alte structuri de sprijin complete, pregătire militară ridicată, compatibilitate cu armatele țărilor NATO și multe altele.

Comentariul autorului: Procesul de reformă a armatei ucrainene este unul de durată, mai ales datorită faptului că situația de securitate actuală nu este propice unor reduceri substanțiale pe termen scurt. Pe de altă parte, apropierea tot mai mare dintre Ucraina și NATO necesită o adaptare a structurilor militare la cele ale Alianței și o reînzestrare care să permită trupelor să devină interoperabile.

În prezent, Ucraina nu dispune de mijloacele financiare necesare echipării armatei cu tehnică modernă, de aceea reducerea cheltuielilor cu personalul este una previzibilă pentru a putea demara noua reformă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel