Acesta este primul studiu realizat de un think tank român și unul american, după declanșarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie a.c., pe o temă de interes vital pentru Ucraina, România și NATO, pentru libertatea de navigație în Marea Neagră și la gurile Dunării și pentru securitatea energetică a regiunii.
Antonia Colibășanu, Senior Geopolitical Analyst în cadrul New Strategy Center a subliniat în cadrul CEPA Forum că „importanța Insulei Șerpilor a devenit evidentă odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia”.
„E aproape de gurile Dunării, unde Dunărea se varsă în Marea Neagră în România, dar și aproape și de principalele rute de transport maritim care vin din porturile ucrainene către România și către restul lumii. Insula Șerpilor e la doar câțiva kilometri de baza militară de la Mihail Kogălniceanu din România, unde se află dislocați militari americani”, remarcă aceasta.
De pe Insula Șerpilor rușii ar putea „scana” inclusiv baza de la Mihail Kogălniceanu, care găzduiește trupe americane
Antonia Colibășanu a evidențiat și faptul că prin echipamente de supraveghere rușii ar putea avea acces la aproximativ 300 de kilometri pătrați din jurul micuțului punct strategic, dar și la căile de comunicație maritimă comerciale ale Ucrainei, amintind că blocarea acestor rute a mai avut loc în primele luni ale războiului.
„Insula nu e locuită și nu poate găzdui trupe militare permanente. Dar cine controlează insula are acces la teritoriile utilizând echipamente de supraveghere și recunoaștere. În funcție de echipamentul de supraveghere folosit, poți avea acces la aproximativ 300 de kilometri pătrați în vecinătatea Insulei Șerpilor. Acest lucru înseamnă că în cazul în care Federația Rusă preia din nou controlul Insulei Șerpilor ar putea avea acces la teritoriul NATO, în nord-estul Bulgariei și sud-estul Românie. Știm că strategia Rusiei în Marea Neagră e să controleze coasta nordică și să cucerească țărmul ucrainean. Dacă acest lucru se întâmplă Insula Șerpilor va fi din nou un obiectiv al Rusiei.
În primul rând dacă Rusia preia din nou controlul insulei va fi un risc de supraveghere, iar în al doilea rând Rusia poate întreprinde din proximitatea Insulei Șerpilor acțiuni de hărțuire. Ne putem imagina cu siguranță că Rusia ar putea decide oricând să blocheze rutele maritime comerciale care pleacă din Ucraina în Marea Neagră. S-a mai întâmplat acest lucru în primele luni ale războiului”, a precizat Antonia Colibășanu.
Prin rezerva din Marea Neagră din imediata apropiere a Insulei Șerpilor, România ar putea deveni un furnizor pentru Europa de Est și implicit un concurent al Rusiei
Expertul New Strategy Center atrage atenția și asupra unei situații privind securitatea României: Resursele din zona economică exclusivă a țării noastre prin care România poate deveni un furnizor pentru Europa de Est și implicit un competitor al Moscovei.
„La fel de important e că în vecinătatea Insulei Șerpilor, în zona economică exclusivă a României există resurse naturale offshore pe care România intenționează să le exploateze și prin care ar putea deveni un furnizor pentru Europa și în special pentru Europa de Est care e foarte dependentă de gazul rusesc în momentul de față.
Dacă acest lucru s-ar întâmpla, Rusia nu ar fi deloc foarte fericită având în vedere că România ar deveni un concurent pe această piață. NATO trebuie să securizeze regiunea și proximitatea Insulei Șerpilor și să disloce rachete antinavă pentru apărarea coastei României, care e teritoriu NATO”, a conchis aceasta.
De precizat că în zona economică exclusivă a României din Marea Neagră țara noastră dispune de o pungă de gaz, rezervă ce se ridică la 200 de miliarde de metri cubi. Cantitatea e suficientă pentru a acoperi consumul național al României în următorii 20 de ani.
Parte din prezentarea think tank-ul românesc New Strategy Center, în parteneriat cu think tank-ul american Center for European Policy Analysis (CEPA), a studiul „The Strategic Importance of Snake Island”, din în cadrul CEPA Forum:
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News