Record de drone rusești deasupra cerului Ucrainei. Ocupantul rus a folosit în atacul noctor din seara aceasta 136 de drone de tip Shahed

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Dronă rusă de tip Orlan-10 operând în Ucraina, surprinsă exact înainte de momentul impactului, fiind doborâtă de o dronă kamikaze ucraineană. Photo source: Captură video Armata Ucrainei
Dronă rusă de tip Orlan-10 operând în Ucraina, surprinsă exact înainte de momentul impactului, fiind doborâtă de o dronă kamikaze ucraineană. Photo source: Captură video Armata Ucrainei

Dintr-un raport publicat în această dimineață de Forțele Aeriene ale Ucrainei rezultă faptul că, în cursul nopții de 16.10.2024, trupele ruse au atacat diverse ținte de pe teritoriul ucrainean, întrebuințând 136 de drone kamikaze de tip Shahed (denumite Geran de către ruși).

Potrivit documentului prezentat de reprezentanții militari ucraineni, inamicul a lansat o rachetă dirijată antiaeriană S-300/400 (din regiunea Donețk), o rachetă dirijată de aviație Kh-59 (din regiunea Kursk) și 136 de drone de atac (din zonele Kursk, Orel și Primorsko-Akhtarsk).

Aviația, forțele de rachete antiaeriene, unitățile de război electronic și grupurile mobile de foc ale Forțelor Armate ale Ucrainei au fost implicate în respingerea atacului rusesc.

În urma luptelor aeriene, 51 de UAV-uri inamice au fost doborâte în regiunile Sumy, Cerkasy, Kirovograd, Ternopil, Herson, Harkov, Jytomyr, Donețk, Dnipropetrovsk, Mykolaiv, Kiev, Poltava, Chernihiv și Chernivtsi.

De asemenea, ca urmare a contramăsurilor active de război electronic, 60 de drone rusești au fost pierdute în locații din diferite regiuni ale Ucrainei. Informațiile despre situația acestora sunt în curs de clarificare.

În dimineața zilei de miercuri, peste 20 de drone se aflau în continuare în spațiul aerian al Ucrainei. În plus, două UAV-uri au revenit pe teritoriul Federației Ruse.  

Surse rusești au informat că atacul din timpul nopții a vizat, în special regiunea Kiev. Astfel, dronele rusești au lovit ținte din zona orașului Bila Tserkva. Potrivit datelor preliminare, loviturile au distrus mai multe hangare cu arme, dar și un radar aparținând unui sistem de apărare antiaeriană.

În același timp, au fost lovite și facilități militare din regiunea Sumy. Una dintre ținte s-a aflat în zona orașului Okhtyrka. Prin această localitate se efectuează aprovizionarea trupelor ucrainene aflate în regiunea Kursk, dar și la granița cu regiunea Belgorod din Federația Rusă. De asemenea, mai multe ținte au fost lovite și în apropierea localității Shostka din regiunea Sumy, transformată de partea ucraineană într-un centru de aprovizionare pentru militarii aflați în regiunile ocupate.

Atacurile rusești au mai vizat ținte din districtul Nijin (regiunea Chernihiv), precum și din regiunea Harkov.

În regiunea Odesa, au fost semnalate opt drone rusești, în direcțiile Zatoka și Pivdenne.

Comentariul autorului: Cu foarte rare excepții, trupele ruse folosesc în fiecare noapte drone de atac de tip Geran (Shahed) pentru lovirea unor ținte de pe teritoriul ucrainean.

De regulă, sunt întrebuințate câteva zeci de drone de atac de acest tip, respectiv o medie de 60-70 de UAV-uri.

Din această cauză, atacul din această noapte poate fi considerat unul masiv, ținând cont de faptul că numărul de drone utilizate de militarii ruși pentru un singur atac depășește foarte rar cifra 100.

Trebuie precizat faptul că, în majoritatea cazurilor, reprezentanții Forțelor Aeriene ale Ucrainei, comunică interceptarea unui procent apropiat de 100% din dronele lansate de pe teritoriul rus. Cu toate acestea, surse independente afirmă că, de fapt, media interceptărilor se situează undeva în jur de 50%.

Atacurile rusești se soldează uneori cu pătrunderea dronelor Shahed pe teritoriile statelor vecine Ucrainei. Cel mai frecvent, acest lucru se întâmplă în Republica Belarus și în România, iar mai rar în Polonia. Deocamdată, cu excepția Republicii Belarus, celelalte state în care au căzut dronele rusești nu au doborât aparatele de zbor fără pilot ale Moscovei. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că vorbim despre state membre NATO (România și Polonia), care încearcă să evite confruntarea directă cu Rusia.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel