Potrivit sursei, Forțele Aeriene Iraniene intenționează să producă între 48 și 72 de avioane de luptă Su-35, în timp ce numărul de avioane Su-30SM care urmează să fie produse nu a fost încă precizat, dar ar putea fi mai mare, ținând cont de numărul mare de avioane de luptă vechi ce trebuie înlocuite în următorii ani.
Informațiile vin la scurt timp după acordurile bilaterale încheiate în timpul summitului BRICS desfășurat la Kazan, Rusia, în perioada 22-24 octombrie 2024. Surse arabe raportează chiar că două avioane Su-35 vor ajunge în Iran dezasamblate și vor fi ulterior asamblate la fața locului de specialiști ruși.
De menționat că Su-35 este produs doar în Rusia, în timp ce Su-30 este produs și în India, iar producția (sau asamblarea) celor două tipuri de aeronave în Iran ar constitui o confirmare semnificativă a alianței dintre Moscova și Teheran, care a debutat odată cu producția în Rusia a dronelor kamikaze Shahed 136 (Geran-2 în Rusia.)
Suhoi Su-35 și Su-30SM, aeronave de generația 4+/++
Avioane de luptă de tip Su-35
Su-35 (cod NATO "Flanker-E") este un avion de luptă cu un singur loc, cea mai recentă versiune și cel mai performant din familia Flanker, echipat cu capacități operaționale cu rază lungă de acțiune. Este propulsat de două motoare NPO Saturn 117S cu TVC (control vectorial de tracțiune) cu un performant raport tracțiune-greutate de 1:1 care permit aeronavei să atingă 2,25 Mach la 11.000 m altitudine, cu o rază de acțiune de 3.600 de kilometri și cu un plafon operațional de 18.000 de metri.
De asemenea, Su-35 are o nouă avionică, 12 puncte fixe disponibile pentru o gamă largă de arme ce pot însuma până 8.000 de kilograme și este echipat cu un sistem radar avansat capabil să detecteze ținte de până la 400 de kilometri.
Su-30SM (cod NATO "Flanker-H") este o variantă a seriei Su-30MK (clasa de avioane de luptă multirol prezent în forțele aeriene din Algeria, India, Indonezia, Malaezia, China, Uganda, Venezuela și Vietnam), proiectat de tehnicienii Suhoi pe baza solicitărilor exprimate de militarii armatei ruse.
Modificările includ în mod specific radarul, sistemele de comunicații și sistemul de recunoaștere amic-inamic (IFF), noi scaune ejectabile, configurația reînnoită a armamentului și modificări ulterioare ale sistemelor electronice, realizate în Rusia, spre deosebire de echipamentele franceze sau israeliene prezente pe versiunile MK.
Su-30SM, o aeronavă cu două locuri, menține aceeași structură ca și aeronava din care derivă, inclusiv aripile mici canard și sistemul de propulsie AL-37FP cu duze de evacuare direcționate independent de-a lungul axei.
Acest avion de vânătoare a fost adoptat de Forțele Aeriene Ruse și de Aviația Marinei Ruse și a fost exportat și către Armenia, Belarus, Kazahstan și, de asemenea, Myanmar (Birmania), dar în ultimul caz în varianta SME (E este pentru export).
Iran cumpără din Rusia și elicoptere de atac Mi-28 nu doar avioane de luptă
Elicopter rusesc Mi-8
Informațiile anterioare, cum ar fi cele prezentate de Tasnim în noiembrie 2023, au confirmat achiziția de către Iran a unor tipuri de aeronave rusești, inclusiv elicoptere de atac Mil Mi-28, avioane de luptă Su-35 și avioane de antrenament Yak-130 (acestea din urmă livrate efectiv la începutul lunii septembrie 2023 și bazate în prezent Baza 8 Aviație Tactică “Shahid Babai” din Isfahan, centrul Iranului). Tocmai aceste avioane sunt de fapt destinate să faciliteze pregătirea piloților iranieni în utilizarea noilor avioane de luptă de fabricație rusească, precum Su-35 sau Su-30SM.
Această evoluție este în concordanță cu discuțiile purtate în ianuarie 2023 între Igor Levitin, asistent special al președintelui rus și prim-vicepreședintele iranian Mohammed Mokhbar. În cadrul acestei întâlniri, Levitin și-a exprimat disponibilitatea Rusiei de a continua producția comună de elicoptere cu Iranul.
În iunie anul trecut, comandantul Forțelor Aeriene Iraniene, generalul de brigadă Hamid Vahedi, declara într-un interviu: "În ceea ce privește achiziționarea de avioane Su-35 (din Rusia), avem nevoie de ele, dar nu știm când vor ajunge în departamentele noastre. Acest lucru ține de decizia înalților oficiali".
Vahedi s-a referit apoi la construcția de baze aeriene subterane, cum ar fi "Oryol 44", concepute pentru a proteja avioanele de luptă ale țării de potențiale atacuri, inclusiv de infama muniție "bunker buster", indicând în continuare că aceste baze sunt amplasate strategic pentru a asigura securitatea și pregătirea operațională (există deja pentru a proteja site-urile care găzduiesc programul nuclear și bazele și depozitele de rachete balistice).
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News