Rachetele Neptun au început să lovească ținte aflate pe teritoriul Federației Ruse, acesta este un eveniment istoric pentru Forțele Armate ale Ucrainei (Foto/Video)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că, în noaptea de 31 mai 2024, forțele ucrainene au lansat un atac cu rachete asupra unui depozit de petrol aflat în regiunea Krasnodar al Federației Ruse și asupra trecerii cu feribotul din portul Kavkaz, situat vizavi de oraşul Kerci din Crimeea.

Se menţionează faptul că terminalul petrolier din apropierea portului Kavkaz a fost lovit de mai multe rachete Neptun. De asemenea, au fost publicate imagini din satelit cu zona depozitului petrolier din portul Kavkaz, care a fost lovit de rachete ucrainene Neptun în noaptea de 31 mai, potrivit Militarnyi.

Imaginile din satelit realizate de Planet Labs la 31 mai arată urmările atacului cu rachete. Potrivit imaginilor, o parte a terminalului petrolier situat pe teritoriul portului Kavkaz a fost avariată.

Imaginile arată că pe teritoriul depozitului de petrol a izbucnit un incendiu. Cel mai probabil, trei rezervoare situate în zona incendiului au fost avariate.

După cum precizează publicaţia Defense Express, avem de-a face cu un eveniment literalmente istoric, deoarece este pentru prima dată când rachete produse integral de industria ucraineană de apărare au fost folosite pentru a lovi ținte aflate în Federația Rusă.

În al doilea rând, importanta  acestui incident constă în faptul că însuși faptul că lovirea unui terminat petrolier, aflat în apropierea portului rusesc Kavkaz, indică o îmbunătățire semnificativă a caracteristicilor rachetelor Neptun, care ar putea include o creștere a razei de lansare, un focos mai mare și o îmbunătățire a sistemului de ghidare.

Dacă este măsurată "în linie dreaptă", atunci, de exemplu, dacă este lansată din regiunea Zaporojie, raza de acțiune a unei rachete Neptun, până în zona portului Kavkaz, ar putea fi de cel puțin 300 de kilometri.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că rachetele ar fi putut zbura spre țintă de-a lungul unei traiectorii complexe pentru a "evita" sistemul de apărare aeriană rusesc. Din acest motiv, distanța reală de lansare ar fi putut fi mai mare decât cea minimă cunoscută de 300 de kilometri.

R-360 Neptune, în versiunea sa de bază anti-navă, avea un focos de 150 de kilograme. Iar atunci când au apărut primele indicii în presa occidentală că Ucraina ar putea lucra la îmbunătățirea acestei rachete, s-a susţinut că industria ucraineană de apărare intenționează să crească greutatea focosului la 300/350 de kilograme.

În plus, trebuie menţionat faptul că cea mai mare parte a traseului de zbor probabil al unei rachete Neptune către zona portuară Kavkaz urma să se desfășoare pe uscat. Pentru ca rachetele să poată zbura în astfel de condiții, sistemul de ghidare trebuia să fie îmbunătățit semnificativ, deși noi parametrii rămân necunoscuți.

Sistemul RK-360MC Neptun a fost dezvoltat inițial pentru a distruge navele de război inamice. Se presupune că o nouă versiune a rachetei de croazieră R-360 va fi capabilă să lovească ținte terestre.

Această rachetă, concepută pentru lovituri strategice, este capabilă să țintească zone din Crimeea și nu numai Industria de apărare ucraineană lucrează intens la acest proiect, cu scopul de a îmbunătăți capacitățile sistemului Neptune. Această dezvoltare implică o modificare majoră a rachetei de croazieră anti-navă Neptune, transformând-o într-o armă cu rază lungă de acțiune.

În aprilie 2023, un reprezentant al Ministerului ucrainean al Apărării, care a vorbit sub protecția anonimatului, le-a declarat jurnaliștilor de la The Drive că proiectanții lucrează la modificarea rachetei anti-navă Neptune pentru a ataca ținte terestre. Racheta urma să primească un nou sistem de ghidare. Presa a relatat că noua rachetă poate fi lansată de la același lansator ca și până acum. Aceasta are o rază maximă de acțiune de 400 km și un focos de 350 de kilograme (150 kg în versiunea antinavă).

Această inițiativă se aliniază cu planul mai amplu al Ucrainei în ceea ce privește dezvoltare de noi sisteme de arme și muniții pentru nevoile armatei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel