Vorbind la Forumul de la Antalya din Turcia, Lavrov a susținut că sfârșitul blocului estic a eliminat amenințarea împotriva căreia NATO fusese creat inițial, însă alianța nu doar că a continuat să existe, ci ar fi revendicat un rol dominant în securitatea europeană.
Lavrov, șeful diplomației țării agresoare care a declanșat cel mai mare război din Europa de la al Doilea Război Mondial încoace a deplâns o „o strategie eșuată”, acuzând NATO și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) că nu au reușit să consolideze securitatea sau să prevină conflicte noi, potrivit Kyiv Independent.
Declarațiile vin în contextul în care există îngrijorări tot mai mari că administrația Trump va aplica planurile de a reduce desfășurarea trupelor americane pe flancul estic al NATO.
Președintele american Donald Trump a fost mult timp un critic al partenerilor SUA din NATO, spunând că nu va apăra statele care nu îndeplinesc țintele privind cheltuielile pentru apărare, contestând în mod direct principiul apărării colective al alianței.
Unii membri ai cercului apropiat al lui Trump, inclusiv miliardarul și consilierul Elon Musk, au cerut ca SUA să iasă din NATO. Secretarul de stat american Marco Rubio a reafirmat recent angajamentul lui Trump față de apartenența la NATO, dar a cerut aliaților să crească cheltuielile pentru apărare.
„Toate 'eforturile' acestei comunități euro-atlantice sunt concentrate pe pregătirea unui nou război”, a susținut Lavrov, acuzând Germania, Franța și Regatul Unit că ar conduce o campanie de remilitarizare a Europei.
Lavrov a repetreiterat și eterna narațiunea a Rusiei conform căreia NATO ar fi încălcat promisiunile verbale făcute fostei conduceri sovietice la începutul anilor ’90, prin extinderea spre est.
„Oamenii s-au înțeles asupra unor lucruri importante fără să semneze angajamente, doar cu un cuvântul dat și o strângere de mână”, a spus Lavrov, sugerând că o astfel de înțelegere ar fi trebuit să împiedice extinderea NATO.
Niciun acord formal nu a interzis vreodată NATO să admită noi membri. Documente declasificate occidentale confirmă că, deși au existat discuții informale despre limitarea prezenței militare în timpul reunificării Germaniei în 1990, nu s-au făcut promisiuni privind viitoarea extindere.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News