Astfel, în dimineața zilei de sâmbătă (01.02.2025), Comandamentul Operațional al Forțelor Armate ale Poloniei a anunțat că forțe și mijloace aparținând apărării antiaeriene și cercetării prin radiolocație au fost puse în stare ridicată de pregătire pentru luptă, pe fondul alertelor aeriene anunțate în Ucraina.
Acest lucru a inclus și ridicarea în aer a unor avioane de vânătoare poloneze și aliate.
“În conformitate cu procedurile actuale, Comandamentul Operațional al Forțelor Armate a folosit toate forțele și mijloacele disponibile, perechile de luptă de serviciu au fost ridicate în aer, iar sistemele de apărare aeriană și de cercetare radar de la sol au fost aduse la cel mai înalt grad de pregătire”, au informat oficialii militari polonezi pe rețelele de socializare.
Potrivit acestora, măsurile au fost luate în legătură cu “atacul Federației Ruse, care lovește ținte situate inclusiv în vestul Ucrainei”. De asemenea, s-a raportat că aviația poloneză și aliată “a început să opereze” în spațiul aerian polonez.
“Comandamentul Operațional al Forțelor Armate monitorizează situația actuală, iar forțele și mijloacele subordonate acestuia rămân pe deplin pregătite pentru un răspuns imediat”, s-a mai precizat în mesajele reprezentanților polonezi.
Ulterior, în jurul prânzului, oficialii polonezi au anunțat că forțele de apărare aeriană ale țării, aviația poloneză și din cadrul NATO au revenit la serviciul regulat.
“Operarea aviației poloneze și aliate în spațiul nostru aerian a fost finalizată datorită încetării atacurilor aeriene cu rază lungă de acțiune ale Federației Ruse asupra Ucrainei. Mulțumim NATO pentru sprijinul aliaților”, au menționat oficialii Comandamentului Operațional polonez.
Aceștia au notat că “sistemele de apărare aeriană și de cercetare radar de la sol au revenit la activitățile operaționale standard”. Din mesajele postate pe rețelele de socializare a rezultat că “nu au fost înregistrate încălcări ale spațiului aerian polonez”.
Rusia a lansat un atac de amploare asupra Ucrainei
Presa rusă a confirmat că, în timpul nopții și al dimineții, Forțele Armate ale Federației Ruse au lansat un atac masiv cu drone și rachete asupra țintelor din teritoriile controlate de regimul de la Kiev. Surse rusești au preluat știri de pe canalele de monitorizare ucrainene, care au informat că în aer s-au aflat șase bombardiere strategice Tu-95MS, patru bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3, precum și mai multe avioane de vânătoare Su-57.
Este demn de remarcat faptul că armata rusă a început să atace facilitățile militare din Ucraina noaptea, când dronele Geran-2 (de tip Shahed) au lovit o serie de regiuni. În special, au fost atacate ținte din Kiev, după care a fost lansat și un atac cu rachete asupra țintelor din capitala ucraineană.
În jurul orei trei dimineața, au început să sosească rapoarte despre lovirea singurei fabrici de procesare a gazelor Shebelynka din regiunea Harkov din Ucraina. Mai aproape de dimineață, explozii au început să se audă și în Poltava, Balakliya și Harkov, precum și pe aerodromul Starokonstantiniv din regiunea Hmelnițki.
Ulterior, în jurul orei opt dimineața, explozii repetate au fost semnalate în Poltava, în urma cărora o parte a regiunii a rămas fără energie electrică. Loviturile au vizat și aerodromul Mirgorod.
După aceea, o nouă serie de explozii au tunat în Harkov și Balakliya și au fost primite rapoarte din regiunea Hmelnițki despre atacul în curs de desfășurare asupra aerodromului Starokonstantiniv. Doar că de data aceasta, aerodromul a fost lovit de vehicule aeriene fără pilot Geran-2.
Experți militari ruși au remarcat asemănarea atacului de sâmbătă cu cel care a fost efectuat în cursul lunii ianuarie. Atunci, ca și astăzi, au fost implicate și avioane de luptă Su-57 de generația a cincea, care au distrus obiective ale sistemului ucrainean de apărare antiaeriană.
Într-un mesaj postat pe Telegram, reprezentanții Forțelor Aeriene ale Ucrainei au informat că, “în noaptea de 01 februarie 2025, ocupanții ruși au efectuat o lovitură combinată asupra Ucrainei cu diferite tipuri de rachete aeriene și terestre, precum și UAV-uri de atac de tip Shahed și alte tipuri de drone simulatoare”.
În total, trupele radiotehnice ale Forțelor Aeriene din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei au detectat și urmărit 165 de ținte aeriene inamice, între care:
- șapte rachete balistice Iskander-M/KN-23, lansate din Crimeea și regiunea Voronej;
- șapte rachete de croazieră Iskander-K, lansate din Crimeea și regiunea Donețk;
- opt rachete de croazieră Kh-22/32, lansate de la bordul aeronavelor Tu-22M3;
- opt rachete de croazieră Kh-101/Kh-55, lansate de bombardiere strategice Tu-95MS;
- 10 rachete de aviație dirijate Kh-59/Kh-69, lansate de aeronave tactice din regiunea Voronej;
- două rachete de aviație dirijate Kh-31P, lansate din Marea Neagră;
- 123 de drone de atac Shahed și de alte tipuri, lansate din Kursk, Orel, Millerovo, Bryansk, Primorsko-Akhtarsk și Crimeea.
Potrivit oficialilor militari ucraineni, în respingerea atacului aerian inamic au fost implicate unități de rachete antiaeriene, echipamente de război electronic și grupuri mobile de foc ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
Conform datelor preliminare, 56 de drone de atac Shahed și de alte tipuri au fost doborâte, iar alte 61 de UAV-uri nu și-au atins ținta (pierdute în locație).
O parte dintre rachetele de croazieră inamice au fost distruse de apărarea antiaeriană. De asemenea, altele, din cauza opoziției active din partea Forțelor Armate ucrainene, nu și-au atins țintele.
Cu toate acestea, au existat și lovituri reușite, în special cu rachetele care se apropie de țintă de-a lungul unei traiectorii balistice.
În urma atacului rusesc cu drone și rachete, au fost lovite și obiective civile și de infrastructură critică. Potrivit oficialilor ucraineni, “racheta Kh-22 care a lovit o clădire rezidențială din Poltava și atacarea cu o rachetă balistică a centrului istoric din Odesa sunt încă o dovadă a barbarității și terorismului conducerii ruse”.
De asemenea, în noaptea de 01 februarie, inamicul a atacat întreprinderile și instalațiile ucrainene ale infrastructurii energetice din regiunile Zaporijie, Odesa, Sumi, Harkov, Hmelnițki și Kiev.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News