„Războiului stelelor” în Marea Neagră: Ucraina și-a echipat dronele maritime Magura V5 cu rachete aer-aer R-73 împotriva elicopterelor rusești

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Footage released by the Russian MOD shows a Ka-27 engaging and destroying a Ukrainian USV VIA THE AVIATIONIST
Footage released by the Russian MOD shows a Ka-27 engaging and destroying a Ukrainian USV VIA THE AVIATIONIST

Într-o evoluție neobișnuită în „războiul dronelor” din Marea Neagră, Ucraina pare să fi început să înarmeze navele de suprafață fără echipaj (USV), mai bine cunoscute sub numele de drone maritime, cu rachete aer-aer. Adaptarea pare să fi fost făcută pentru a oferi USV-urilor protecție împotriva elicopterelor rusești și a avioanelor cu aripi fixe, care sunt din ce în ce mai folosite pentru a le contracara, deși rămân multe întrebări cu privire la modul în care aceste arme nou adăugate sunt destinate să funcționeze și cât de practic este aranjamentul.

Un material video publicat de Ministerul rus al Apărării pe 06.05.2024 și preluat pe rețelele de socializare arată un USV ucrainean înarmat cu o rachetă aer-aer cu rază scurtă de acțiune de tip R-73 (AA-11 Archer) ghidată în infraroșu, care este atacată de un elicopter de asalt Ka-29 (Helix-B) al Forțelor Navale ruse. USV-ul efectuează mai multe manevre pentru a încerca să scape de elicopter, dar în cele din urmă este distrus, aparent cu focuri de armă.

Videoclipul arată o singură rachetă R-73 pe una dintre cele două șine înclinate montate pe partea din spate a USV-ului, sugerând că cealaltă armă a fost deja trasă. Postările rusești de pe rețelele de socializare susțin că cealaltă rachetă a fost lansată într-o încercare nereușită de a doborî un elicopter rusesc Mi-8 Hip. Faptul că acest angajament s-a desfășurat la lumina zilei sugerează că drona maritimă ar fi putut fi folosită în mod deliberat ca “momeală” pentru elicoptere.

 

Aceasta e prima dovadă a dronelor maritime ucrainene înarmate cu rachete aer-aer R-73

 

Aceasta este prima dovadă existentă despre drone înarmate cu rachete R-73, dar există, de asemenea, rapoarte că rachetele aer-aer R-60 (AA-8 Aphid) mai vechi, de asemenea, cu ghidare în infraroșu, au fost adaptate ca armament USV. Pe canalul de Telegram Fighterbomber (pro-Kremlin) se susține că rachetele aer-aer nu necesită radar sau sisteme separate de țintire pentru a fi utilizate în acest fel. Pur și simplu, capetele lor de căutare sunt folosite pentru a obține o țintă aeriană, semnalul de tragere fiind probabil furnizat prin intermediul legăturii de comandă existente pentru controlul USV.

Sursa rusească menționează că rachetele aer-aer lansate de USV nu au fost încă folosite în luptă, dar că acestea reprezintă un risc în special pentru elicopterele rusești, despre care se spune că sunt cele mai eficiente contracarări ale USV-urilor ucrainene.

Imaginile și rapoartele acestui nou armament pe dronele ucrainene au apărut în aceeași zi în care Ucraina a anunțat că a folosit USV-uri Magura V5 pentru a efectua un atac de succes asupra unei ținte navale rusești.

Direcția Principală de Informații (HUR/GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării a anunțat că un V5 al unității ucrainene Grupul 13 a distrus luni “o barcă cu motor inamică”. HUR a publicat o înregistrare video a atacului aparent, care a avut loc peste noapte în Golful Uzka din Crimeea ocupată de ruși.

Un oficial al HUR a declarat că nava rusă era un Proiect 12150 Mangust, folosit de Serviciul de Frontieră rus, cu un preț de peste 1,3 milioane de dolari. Alte relatări sugerează că nava ar fi putut fi o barcă de asalt IC16MII proiectată de suedezi.

“În timp ce teama de atacurile ucrainene îi forțează pe ocupanți să ascundă navele mari ale Flotei ruse din Marea Neagră departe de peninsulă, acțiunile de luptă continuă împotriva navelor de război manevrabile de mare viteză ale rușilor, care se află ilegal în apele teritoriale ucrainene din Crimeea”, a spus un reprezentant al HUR.

Acesta a subliniat, de asemenea, succesul continuu al dronelor maritime Magura V5, despre care se spune că au fost responsabile pentru distrugerea navelor rusești Cesar Kunikov, Ivanovets și Serghei Kotov, precum și pentru provocarea de daune navei Ivan Khurs. În timp ce unele dintre afirmațiile privind distrugerea totală a navelor pot fi discutabile, există o abundență de dovezi că operațiunile ucrainene USV joacă un rol major ca parte a unei campanii asimetrice mai largi de a lovi ținte din zonele ocupate de ruși.

1. UAS Magura... (prezentare-drona-kamikaze-magurav5_85511400.jpg)

UAS Magura V5

Deocamdată, nu este clar dacă vreuna dintre dronele implicate în atacul din Golful Uzka, unde surse rusești susțin că au fost folosite cinci USV-uri, a fost echipată cu rachete defensive. Cu toate acestea, este demn de remarcat faptul că videoclipul HUR pare să arate resturi care cad în apă, sugerând că ceva ar fi putut fi detonat în aer. Un obiect lung de culoare palidă este văzut căzând în apă, aparent de forma și cu dimensiunea aproximativă a uneia dintre aceste rachete aer-aer.

În acest moment, nu se știe dacă există vreo legătură directă între apariția unui USV echipat cu rachete aer-aer adaptate și angajarea peste noapte în Golful Uzka, dar această posibilitate merită luată în considerare.

În general, însă, există mai multe precedente de adaptare a rachetelor aer-aer pentru lansarea la suprafața apei, atât ca arme antiaeriene, cât și pentru lovirea țintelor terestre. Militanții Houthi din Yemen, în special, au adaptat rachetele R-73 în acest scop și le-au folosit în luptă.

Deși există relatări despre drone care au fost echipate în trecut cu sisteme portabile de apărare aeriană (MANPADS), aceasta pare a fi prima dată când un USV a fost echipat cu o rachetă aer-aer în acest fel.

Ca armă HOBS (high-off-boresight), căutătorul de pe R-73 se poate articula în orice direcție mult mai departe decât o rachetă aer-aer tradițională, care caută căldură, cu un cap de căutare fix, care privește direct înainte. Ajutat de un vizor montat pe cască, Archer poate fi lansat în confruntări aer-aer împotriva țintelor cu unghiuri de ochire de +/-75 de grade.

 

Despre rachetele aer-aer R-73

 

3. Avion de l... (mig-29ub-cu-rachete-r-73_92676100.jpg)

Avion de luptă MiG-29UB, în versiunea pentru antrenament, echipat cu rachete aer-aer R-73. Foto: Forțele Aeriene Ucrainene

Acest lucru oferă R-73 potențialul de a fi o amenințare deosebit de puternică, deși improvizată, pentru blocarea și angajarea țintelor dinamice cu senzori minimi de asistență atunci când este utilizat într-o formă lansată de la suprafața apei. În mod clar, Ucraina a dezvoltat, de asemenea, o modalitate de a utiliza această capacitate HOBS de la distanță pentru a se asigura că această armă este eficientă. Houthi au folosit un FLIR comercial ca parte a adaptării Archer lansate de la sol.

Ucraina pare să aibă stocuri extinse de rachete aer-aer de tip R-73 (și probabil și R-60 mai vechi), iar motoarele fierbinți ale unui elicopter din apropiere ar trebui să fie o țintă bună pentru capetele lor de căutare.

Chiar dacă probabilitatea de distrugere nu este deosebit de mare, iar raza totală de acțiune a rachetei este semnificativ redusă, riscul prezentat pentru aeronavele cu rotor este de așa natură încât le poate forța să opereze mai departe de dronele maritime. Acest lucru ar face ca armamentul lor principal de mitralieră să fie ineficient, precum și rachetele nedirijate sau rachetele ghidate antitanc cu care altfel ar putea fi înarmate.

În prezent, deși eficacitatea rachetelor antiaeriene nou adăugate pe USV-urile ucrainene trebuie confirmată, aceasta reflectă dorința Ucrainei de a experimenta soluții militare noi, nestandardizate, și de a le introduce rapid atunci când este necesar.

În același timp, este vorba despre o evoluție foarte interesantă care indică ritmul rapid al schimbării în războiul dronelor din Marea Neagră, precum și jocul continuu de-a șoarecele și pisica între USV-urile ucrainene și mijloacele rusești desemnate să se apere împotriva lor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel