"Războiul se oprește imediat": Fost secretar de stat al SUA anticipează "planul de pace" al lui Trump pentru Ucraina

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari ucraineni / Foto: Armata Ucrainei
Militari ucraineni / Foto: Armata Ucrainei

Fostul secretar de stat american Mike Pompeo a vorbit despre cum ar putea arăta "planul de pace" al lui Donald Trump dacă acesta câștigă alegerile prezidențiale. Acesta presupune creșterea ajutorului militar pentru Ucraina și aderarea acesteia la UE și NATO, potrivit The Wall Street Journal.

Pompeo a scris în editorialul sau publicat pentru The Wall Street Journal că nu există "nicio dovadă" că Trump, dacă ar fi ales președinte, ar împinge Ucraina spre capitulare. În schimb, din cauza "slăbiciunii administrației Biden", Ucraina se trezește cu "orașe distruse, sute de mii de morți și milioane de refugiați, și fără soluții care sa o ajute sa câștige".

Pompeo crede că un "plan cu adevărat de succes" pentru Ucraina din partea unei viitoare administrații Trump ar putea include următoarele puncte:

  • Valorificarea potențialului energetic al Americii, restabilirea legăturilor cu Arabia Saudită și Israel și cooperarea împotriva Iranului.
  • Punerea în aplicare a unor sancțiuni reale împotriva Rusiei, inclusiv eliminarea scutirilor pentru băncile rusești implicate în extracția de resurse energie - o sursă crucială de venituri pentru mașinăria militară a Kremlinului.
  • Extinderea industriei americane de apărare și obligarea aliaților NATO să cheltuiască cel puțin 3% din PIB pentru apărare.
  • Instituirea unui program de "împrumut" în valoare de 500 de miliarde de dolari pentru Ucraina, care presupune acordarea de ajutor militar sub formă de împrumut și nu sub formă de grant.
  • Eliminarea tuturor restricțiilor privind tipurile de arme pe care Ucraina le poate primi și utiliza.

 

,,Aceste măsuri i-ar permite lui Trump să stabilească termenii unui acord: Războiul încetează imediat. Ucraina construiește forțe de apărare substanțiale, astfel încât Rusia să nu mai atace niciodată. Nimeni nu recunoaște ocuparea și anexarea pretinsă de Rusia a niciunui teritoriu ucrainean", a declarat Pompeo.

În plus, în cadrul acestui "plan de pace", Crimeea ar urma să fie demilitarizată (autorul nu precizează dacă acest lucru înseamnă că Rusia își va încheia ocupația).

Ucraina ar fi reconstruită folosind activele rusești înghețate și ar adera la NATO și UE cât mai curând posibil. Alianța ar crea, de asemenea, un fond de 100 de miliarde de dolari pentru înarmarea Kievului, SUA contribuind cu 20% din total.

,,Dacă Rusia se conformează acestor condiții, Occidentul va ridica treptat sancțiunile. Acestea vor fi eliminate complet odată ce Ucraina va fi membră atât a NATO, cât și a UE. Aceste măsuri, și nu jumătățile de măsură ale administrației Biden, vor pune capăt războiului, vor stabili o pace durabilă, se vor asigura că Europa poartă povara menținerii acesteia și vor restabili libertatea și securitatea pe continent", a precizat fostul secretar de stat american Mike Pompeo.

Trump însuși a afirmat anterior că dorește să pună capăt războiului din Ucraina "în termen de 24 de ore" și înainte de a-și asuma președinția SUA, dar nu a detaliat niciodată în ce ar consta "planul său de pace". 

Săptămâna trecută, după o discuţie cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Trump și-a reiterat dorința de a "aduce pacea în lume" prin aducerea Ucrainei și a Rusiei la masa negocierilor.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel